Поредни номера в Excel, които да не се разбъркват при сортиране

Ето един трик, с който в дадена колона в таблица винаги ще има поредни числа. Ако следната таблица се сортира по имена на служителите по азбучен ред, номерата в колона А ще се разбъркат:

excel-numbers-sort-1Числата лесно могат да се пренаредят със сорт или AutoFill, но ако това трябва да се прави често, отнема време и е досадно. Следната формула ще осигури колона с поредни стойности, които няма да се разбъркват при сортиране:

Функцията =ROW() връща като резултат числова стойност, показваща реда на дадена клетка.

Можете да използвате функцията без параметър, така автоматично, ще изведе номера на реда, в който се намира клетката.

excel-numbers-sort3Формулата ROW() показва реда на дадена клетка. В клетка A2 се попълва формулата ROW(A1), която показва, че горната клетка е на първи ред. Когато формулата се копира надолу, всяка следваща формула ще показва следващия ред (предходен за съответната формула). След като числата в колона А са резултат от формула, при сортиране те ще показват същите стойности, а именно – поредният номер на реда на клетката над тях и така няма да бъдат повлияни от сорта:

Бихте могли да използвате функцията и с параметър =ROW([reference]), където параметъра е адрес на клетка.

Като знаем, че името на всяка клетка, се образува от буква– индекс на колона и число– индекс на ред (Пример с клетка А1– с адрес първа „А“ колона и първи ред) то във функцията =ROW([reference]) за параметър- reference, можете да запишете индекс на ред 1, независимо, откъде започват вашите стойности = ROW(A1)

След като числата в колона А са резултат от формула, при сортиране те ще показват същите стойности, а именно – поредният номер на реда на клетката над тях и така няма да бъдат повлияни от сортирането.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    2 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *