Прилагане на изображения чрез Conditional Formatting за отразяване на промени в данните

Инструментът Conditional Formatting в Excel във версии 2007, 2010 и 2013 предлага поставянето на икони в клетките, на база на стойността в тях. Необходимо е единствено да се селектират данните и да се избере вида икони:

conditional-formatting-1Excel разделя стойностите в селекцията на три, четири или пет части в зависимост от това какъв брой икони сме избрали. На примера по-горе е избран вид икони с три символа, като зеленият е за най-високите стойности, жълтият за средните и червеният за най-ниските.

Когато се изберат икони от първия вид – стрелки, те се поставят на същия принцип:

conditional-formatting-2Този вид икони оставят впечатлението, че числата са се увеличили, намалили или са останали без промяна, а всъщност те са поставени автоматично в зависимост от това дали числото е относително голямо, средно или малко спрямо останалите в тази област.

Ето една идея как този вид икони могат да бъдат използвани, така че в действителност да отразяват промяна в данните. В примера са показани стойности за всеки месец от 2013 година. За да отразяват стрелките промяната спрямо предходния месец може да се използва логическа формула, която да връща:

  • 1 при нарастване спрямо предходния месец
  • 0 ако няма промяна
  • -1 при намаляване

conditional-formatting-3В първата клетка, на реда на стойността за месец януари 2013 може да се напише 0 ако няма информация за предходен месец. Колоната с резултата от формулата се селектира и от менюто Home се прилага Conditional Formatting, тип Icon Sets, първия от предложените видове:

conditional-formatting-4Сега стрелките изглеждат добре, но числата – не. В настройките на този вид форматиране има отметка, която да скрие стойността в клетката и да остави само иконите. От Home менюто, Conditional Formatting се избира Manage Rules и след това приложеното правило се редактира с Edit:

conditional-formatting-5Избира се отметката Show Icon Only, след което се натиска OK и прозорецът се затваря:

conditional-formatting-6conditional-formatting-7Друг вариант, за да се стигне до същия резултат е да се използва функцията SIGN():

conditional-formatting-8При нея се въвежда клетката със стойността за втория месец минус клетката със стойността за първия месец. Ако промяната е положителна SIGN() ще върне 1, ако няма промяна 0, а ако промяната е отрицателна -1. Резултатът съвпада с този, който се получава при използването на IF() и остава да се приложи Conditional Formatting по същия начин.

Работният файл може да изтеглите от тук.

Enjoy! 🙂

Iliyana DimitrovaИлияна Димитрова е инструктор в учебен център New Horizons Bulgaria. Тя провежда курсове за начинаещи и напреднали за Microsoft Office Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Adobe Photoshop и др.

Други публикации от Илияна Димитрова
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *