Трудно ли се става MCSA?

Още през 2012г. Microsoft обявиха важни промени в сертификационната си програма. Наред с доста други пътеки, се промени и името на пътеката Microsoft Certified Information Technology Professional – MCITP, като тя стана Microsoft Certified Solutions Associate – MCSA.

Microsoft дадоха шанс на започналите MCITP пътеката да вземат всички изпити до 31 юли 2013, като ако го направят ще получат и двата сертификата (MCITP и MCSA). В тази статия ще Ви срещнем с един от получилите този шанс.

113b9602Кристиян Кичев стартира обучението си в New Horizons Bulgaria през м. Юли 2012 г. по системата Mentored Learning и през м. Юни 2013 г. той успешно стана MCITP Server Administrator Windows Server 2008 и MCSA Windows Server 2008.
  1. Здравей Кристиян. Какво те накара да се свържеш с New Horizons Bulgaria и да поемеш по пътеката на сертифицираните Microsoft специалисти?
    Здравейте! Винаги съм се стремил към усъвършенстване на моите познания в ИТ сферата. Имам вече 6 години опит в този сектор и съм на мнение,че все още има недостиг на квалифицирани хора. Избрах тази пътека на развитие понеже продуктите на Microsoft са широко разпространени и в България има нужда от хора, които да ги познават, имплементират и управляват. За вас научих от приятел, който в последствие се отказа от това призвание, но аз пък го обикнах и го превърнах в моя професия.
  2. Как реагираха хората около теб, след като научиха за желанието ти да инвестираш не малка сума пари в професионалното си развитие?
    Родителите ми ме подкрепиха напълно. Приятелите ми смятаха, че не си струва. Всички около мен теглеха кредити за коли,апартаменти…а аз за собственото си развитие. Какво по-добро решение от това да инвестираш в своето бъдеще? Мисля, че вече доказах, че не бяха прави.
  3. Какво си помисли, след като премина първия си ден обучение? Почувства ли се несигурен?
    След първият ми ден в New Horizons си дадох сметка, че имам още много да уча и че пътеката, която съм поел ще бъде стръмна, но и много интересна. Знанията, които получавах в курса, ми помагаха да се справям с ежедневните си задачи в тогавашната ми работа.
  4. Имаше ли моменти, в които материята ти се струваше много или неясна? Как се справяше с възникналите въпроси?
    Първоначално ми се струваше , че няма начин да науча всичко за времето, което имах. След време обаче с помощта на вашите ментори успях да си изградя стратегия на учене, която ми донесе трайни знания и успех. Изключително много съм благодарен на целия екип, който беше с мен по време на курса и за допълнителното внимание, което ми отделяха преди всеки изпит.
  5. Как протече първият ти MS изпит?
    Първият ми изпит протече като по вода. Много от колегите ми отпадаха на него, докато аз го взех от първия път. Атмосферата беше подходяща за концентрация, но нямаше да се справя ако не бяха малките неща, които ми споделиха менторите.
  6. Кой от изпитите беше най-труден?
    Най-трудният ми изпит беше последния (70-646). В този изпит се съчетават знанията от всички предходни и за мен беше изключително тежък. Поради набралата скорост от взимането на предходните изпити подцених този и се наложи да се явя повторно. Съветвам бъдещите си колеги, които са поели по тази пътека на обучение да се подготвят сериозно и да не подценяват нито един от изпитите.
  7. Какво се случи в кариерата ти, след като успешно взе изпита си?
    Естествено започнах да си търся нова работа, като имах няколко предложения от големи ИТ компании  преди да се сертифицирам. След като взех сертификата се откриха още повече възможности пред мен и изборът ми стана по-труден. Предполагам не мога да се оплача,че съм имал избор. В момента работя в Каменица АД, като Мениджър развитие информационни системи. По-доволен на този етап не мога да бъда от начина, по който се развива кариерата ми. Мисля, че тепърва ще вървя нагоре и най-вероятно ще продължа сертификационната си пътека в Microsoft.
  8. Какво би посъветвал хората, който все още се двоумят дали да инвестират в обогатяване на знанията си?
    Аз взех това решение в рамките на един ден. Не го мислете много. Ако този тип работа ви допада или и без това прекарвате голяма част от времето си на компютър, какво по-добро решение от това да добиете знания и да започнете да печелите добре доставяйки си удоволствие? Трудът ви ще се изплати многократно.
  9. Благодарим ти! Желаем ти успех в бъдещите начинания!
    Аз също благодаря на целия Ви екип от професионалисти, които бяха зад мен по време на обучението и се надявам, че ще се виждаме отново.
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *