Използване на Paste в Microsoft Excel за събиране, умножение и деление

Интересна разновидност на Paste в Excel е използването на Paste Special Operation, който предлага възможност вместо да пейстнете едни данни върху други, директно да ги съберете, умножите, разделите или извадите едни от други.

Първи пример:
Excel paste1

Да предположим, че цената на обученията се повиши с 10%. За да се актуализира цената в колона B, ще трябва да се умножи по 1,1 или да се използва следната формула: =Цена + Цена*10%. Стандартно в тази ситуация бих построила формула в някоя съседна колона, след това ще копирам формулата надолу по колоната, за да пресметне всички редове. След това ще прехвърля резултата от формулата, като го копирам и използвам Paste as Values, за да заместя с него числата в колона Цена:

Excel-paste2

В такива случаи ще е много по-лесно да се използват възможностите на Paste, които ще спестят няколко действия. За целта обаче ще запиша 1,1 в клетката с процент увеличение вместо 10% или 0,1. Така, след като копирам тази стойност (1,1) с Copy, ще я пейстна върху числата, но ще използвам операцията умножение от Paste Special. За първия ред със стойност 100 получавам 100*1,1 => 110 и резултатът ще се запише директно в клетката с числото. Или по-подробно:

1. Селектирам клетката, в която е стойността 1,1, и избирам областта, която искам да умножа по нея:

Excel-paste3

2. След това отварям прозореца Paste Special. Клавишната комбинация е Ctrl+Alt+V, иначе се намира в падащото меню под/до Paste (отнася се за всички версии на Excel).

Excel-paste4

3. Активирам операцията Multiply и натискам ОК:

Excel-paste5

Така умножението се извършва в същите клетки, в които трябва да стои и резултатът.

Втори пример:
В примерната таблица има три колони: Обучение, Цена и Брой участници. Ако искам да получа общия приход от обучения ще умножа стойностите в колоната с цена на курс и тази с участвалите на такъв курс. Ако данните с броя на участници не са ми нужни, а искам да получа само данните с общия приход от курс отново мога да извърша пресмятането в отделна колона и след това да прехвърля данните върху третата колона – Брой участници, която ще прекръстя на Общ приход:

Excel-paste6

Excel-paste7

И тук е по-лесно да се използва Paste Special:
1. Копира се колоната, която съдържа цената и след това се пейства върху броя на участниците, като се избира опцията Multiply:

Excel-paste8

2. Резултатът е, че в колона Брой участници се получава резултат от умножението на числата в двете колони – Цена и Брой на участниците. Единственото, което трябва да се направи е да се прекръсти третата колона Общ приход:

Excel-paste9

Приложение:
Този вид пейст може да се използва както в посочените примери – при копиране на една клетка или на цяла колона да се избере при поставянето й върху други числа някое от следните математически действия:
– Add – събиране
– Substract – изваждане
– Multiply – умножение
– Divide – деление

Може да се комбинира с другите възможности на Paste Special, които се намират в горната част на същия прозорец и се селектират с радио бутон, т.е. възможно е да се избере само една опция от Paste и една от Operation.

Iliyana DimitrovaИлияна Димитрова е инструктор в учебен център New Horizons Bulgaria. Тя провежда курсове за начинаещи и напреднали за Microsoft Office Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Adobe Photoshop и др.

Други публикации от Илияна Димитрова
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *