Как да разграничим число от дата в Microsoft Excel?

Датите в Microsoft Excel се приемат от програмата за число в редица формули. Ако в дадена колона, която съдържа различни данни като числа, дати и текст, трябва да се преброи в колко от клетките има всеки един от типовете данни (число, текст, дата), може да се използват функциите count, counta, countif.

Броят на клетките, които съдържат текста, се намира, като от резултата от COUNTA се извади резултатът от COUNT. Друго решение е да се създаде допълнителна, помощна колона, в която да се въведе формулата ISTEXT. Така на редовете, на които има текст, формулата ще върне TRUE като резултат.

Проблемът идва с броенето на клетките с числа и с дати. Ако се използва функцията COUNT, се намира общият брой на клетките, които съдържат числа и дати.

Capture1

=COUNTA(A2:A13)-COUNT(A2:A13) =>4 (текст)
=COUNT(A2:A13) =>8 (число и дата)

Можем да използваме функцията ISNUMBER, която да покаже на кои редове са числата, но тя връща TRUE и на редовете с датите.

Capture2

Ако данните не са форматирани или са във формат General, ще е трудно да се разграничат датите от числата, така или иначе. Ако са форматирани обаче, е подходящо да се използва функцията CELL, която да върне какъв формат е дадена клетка:

Capture3

Формулата CELL ще върне резултат D1, 2 или 3 за дата, General за текст и в зависимост от форматирането, друг код за числото.

Ето на практика какъв резултат даде формулата в примерна таблица с данни:

Capture4

Вижда се, че и за текст, и за дата функцията дава резултат “D1”. Това не е проблем, тъй като текстът е лесно разпознаваем от другите функции и може да се конструира логическа функция, която да направи разграничението между трите типа данни:

Capture5

Функцията, която реших да използвам е следната:

=IF(ISNONTEXT(A2),IF(CELL(„format“,A2)=“d1″,“Date“,“Number“),“Text“)

С което нареждам на Excel, ако данните са текст, да върне резултат Text, ако не са и резултатът от CELL е “D1”, да върне Date и в противен случай, да даде резултат Number. Така без значение в какъв формат са числата, функцията ще изпише Number на същия ред.

Разбира се, със сигурност има и други начини да бъде направено същото.

Ще се радвам да споделите предложения и идеи. 🙂

Всички примери, използвани в статията, може да изтеглите от тук.

Iliyana DimitrovaИлияна Димитрова е инструктор в учебен център New Horizons Bulgaria. Тя провежда курсове за начинаещи и напреднали за Microsoft Office Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Adobe Photoshop и др.

Други публикации от Илияна Димитрова
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *