Windows Server 2012. Коя версия е най-подходяща за нашия бизнес? (част 2)

Windows logo 2012В първата част на тази статия ви запознах с част от версиите на Windows Server 2012, които могат да бъдат обединени в две категории – основни или пълни  версии (Windows Server 2012 Standard и Windows Server 2012 Datacenter) и лимитирани версии (Windows Server 2012 Foundation и Windows Server 2012  Essentials).

Що се отнася до третата категория – на специализираните Windows Server 2012, тук попадат Microsoft Hyper-V Server 2012 и Windows Storage Server 2012.

Hyper-V Server 2012 е безплатна виртуална среда (hypervisor), в която да работят виртуалните ни сървъри или VDI клиентски операционни системи. С Hyper-V Server 2012 получаваме всички екстри на ролята Hyper-V, включително Hyper-V Replica и Failover cluster – и всичко това безплатно.

Като всеки безплатен продукт, така и Hyper-V Server 2012 притежава някои ограничения. Първото и най-видимото от тези ограничения е липсата на графична среда (GUI), включително конзола за управление на Hyper-V ролята. Този негатив лесно може да бъде компенсиран, администрирайки Hyper-V ролята през работна станция или друг Window Server с инсталирани Remote Server Administration Tools  (RSAT).

Второто сериозно ограничение е необходимостта от закупуване на отделен лиценз за всяко едно копие на Windows, работещо във виртуална машина на Hyper-V Server 2012. Ако така или иначе разполагате с лицензите или пък вашите операционни системи не изискват лиценз, то това ограничение не е от особено значение.

И накрая, от тази версия са премахнати (или поне лицензионно не се подържат) всички останали роли, които Standard и Datacenter притежават.

Последната версия, която ще разгледаме е, Windows Storage Server 2012. Както може би се досещате, тази операционна система е с фокус върху съхранението и предоставянето на достъп до ценните за нас данни.

Най-често ще се сблъскате с тази модификация на Windows, ако си закупите NAS (network attached storage) устройство, преинсталирано с нея. Storage Server 2012 може да бъде използван, както като за файлов сървър, благодарение на поддръжката на SMB 3.0 и NFS 4.1, но и да предостави по блоков достъп до масивите за съхранени на данни, посредством вградения iSCSI target.

Windows Storage Server 2012 е наличен в две разновидности: Windows Storage Server 2012 Workgroup и Windows Storage Server 2012 Standard.

Версията Workgroup, като по-евтин вариант, има и своите ограничения, например:

  • Максимум 50 конкурентни връзки за достъп от данните (за SMB – 250 конкурентни връзки);
  • Поддръжка на един-единствен физически процесор (socket);
  • Поддръжка на максимум 32 GB оперативна памет;
  • Поддръжка на максимум 6 дискa, без възможност за външни SAS устройства.

Storage Server 2012 Standard няма тези ограничения и добавя допълнително екстри като; Deduplication, Failover clustering, Hyper-V, някои мрежови услуги (DHCP,DNS, WINS без AD DS) и BranchCache за оптимизиране достъпа през бавни WAN мрежи.

Конкурентно предимство и на двете разновидности на Storage Server 2012 е възможността да бъдат присъединени към Active Directory домейн.

Предполагам, направи ви впечатление липсата на доста познати разновидности на Windows Server. Няма ги вече Enterprise, Web, HPC, Small Business и поддръжката на Itanium процесори. Някои от тях имат достойни заместници, други явно са били неизгодни или са станали излишни с новата лицензионна политика на Microsoft. Факт е обаче, че по този начин изборът на подходяща версия е значително улеснен.

Ето и няколко извода, които лесно бихме могли да направим:

  • До 25 потребителя Essentials няма конкурент като цена и предоставени възможности.
  • За над 25 потребителя и предимно физическа инфраструктура най-доброто решение е Standard.
  • Ако нашата инфраструктура е предимно на виртуална, с голям брой виртуални машини, то  може би ще ни е по-изгодно закупуването на Datacenter лицензи.

Надявам се предоставена информация да е била полезна и да ви помогне да изберете мъдро най-подходящата за вас версия на Windows Server 2012. Детайлна информация за разликите между различните версии може да откриете тук, а що се отнася до финансовата страна на въпроса, най-добре е да се посъветвате с вашия Microsoft консултант.

За автора:
Darin YonchevДарин Йончев е старши инструктор в New Horizons Bulgaria.
Сертифициран е като: MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CHFI, CompTIA Security+
Профил на Дарин Йончев
Публикации от Дарин Йончев
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *