Windows Server 2012. Коя версия е най-подходяща за нашия бизнес? (част 1)

Windows logo 2012Наскоро изпратихме 2012 година и едно от нещата, които тя ни завеща, бе името на най-новата сървърна операционна система от Microsoft. Да, точно така, става въпрос за Windows Server 2012 и 4 месеца по-късно ще ви запозная с различните лица на новия сървър, или казано по друг начин – различните версии, в които той се предлага.

Версиите на новия Windows Server 2012 са значително по-малко от тези на предшественика му. Те могат да  се разделят грубо на 3 категории.

На първо място това са основните или пълни версии, които биха отговорили на повечето нужди в големите и средни по размер организации. Това са Windows Server 2012 Standard и Windows Server 2012 Datacenter.

Втората категория нека наречем „орязани“ или лимитирани версии, които се целят в бизнес организации с малък на брой сървъри и потребители. Тук спадат Windows Server 2012 Foundation и Windows Server 2012 Essentials.

Третата категория са „специализирани“ версии, строго профилирани до точно определена роля. Към тази категория се включват Microsoft Hyper-V Server 2012 и Windows Storage Server 2012

Ще започнем с първата категория. Може би ви направи впечатление липсата на Enterprise версия. Наистина тя липсва, но на нейно място спокойно може да ползваме Standard, защото – обърнете внимание – функционални разлики между Standard и Datacenter НЯМА. Точно така, всяка една роля или услуга, която имате в Windows Server 2012 Datacenter, е налична и в Windows Server 2012 Standard без ограничения. Разлика, разбира се, има и тя е единствено в лицензирането при сценарии, включващи виртуализация.

Що се отнася до лицензиране, и двете версии на Windows Server, които разглеждаме, изискват закупуването на сървърен лиценз, плюс допълнително необходимият ни брой клиентски лицензи  (CALs). Важно е да отбележим, че разлика в цената на клиентските лицензи към  Datacenter и Standard няма.

Както и в  предшественика на Windows Server 2012, за услуги като Remote Desktop Services и Active Directory Rights Management е необходимо закупуването на отделни лицензи, независимо коя версия на Windows Server сте си избрали.

И при двете версии лицензирането на самия сървър става на физически процесор (socket), а таванът на подържаните физически процесори е 64.

Къде е разликата тогава? Разликата е в лицензирането на виртуални машини с Windows, които може да инсталираме върху закупените от нас Windows 2012 сървъри. Докато за един Standard лиценз имаме две лицензирани, виртуални инстанции на Windows Server 2012 (освен хоста), то при Datacenter няма такова ограничение. Забележете – лицензионното ограничение се отнася до Windows базирани виртуални машини. Например, може да имате неограничено количество виртуални машинни с някоя от свободните Linux дистрибуции, дори и с хост базиран на Windows Server 2012 Standard.

Ако все пак сте решили да ползвате Windows базирани виртуални сървъри, то имайте предвид, че по груби сметки Datacenter струва около пет пъти по скъпо от Standard и въпреки това в определени ситуации Datacenter e по-изгодният избор. Удобен калкулатор, който може да използвате за изчисляване на цента и най-добрата за вашия бизнес конфигурация, ще намерите тук.

Втората категория Widows Server 2012 включва версиите Foundation и Essentials.

На първо място трябва да споменем, че Windows Server 2012 Foundation е налична единствено като пакет заедно с хардуерна конфигурация. Основното й предимство е цената, но също така има доста наложени ограничения, по-важните от които са:

  • Поддръжка на максимум един физически процесор (socket)
  • Не поддържа виртуализация – няма налична Hyper-V роля, а самият лиценз, с който се закупува, е обвързан с хардуера, което прави Foundation негодна за инсталация във виртуална среда.
  • Не на последно място – максималният брой потребители е ограничен до 15, но за тях не се налага закупуването на допълнителни клиентски лицензи (CALs).

Като алтернатива на Foundation за малък бизнес Microsoft предлага Windows Server 2012 Essentials. Всъщност, това е препоръчителната платформа – не само заради повишеният брой поддържани клиенти, но и заради наличието на опростена централизирана конзола, която не замества, а по-скоро допълва стандартните MMC и Server Manager.

Що се отнася до клиентските лицензи, тук те са максимум 25 и както и при Foundation не е необходимо да се заплащат отделно, след като веднъж сте придобили лиценз за Essentials.

Още едно предимство е интеграцията с  Office 365, която позволява управление на услугите от пакета Office 365 през същата централизирана конзола, през която се администрират потребителските акаунти, споделените папки, резервните копия (backup) на сървъра и работните станции, конфигурира VPN  и Direct Access.

Преглед на третата категория очаквайте в продължението на статията.

За автора:
Darin YonchevДарин Йончев е старши инструктор в New Horizons Bulgaria.
Сертифициран е като: MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CHFI, CompTIA Security+
Профил на Дарин Йончев
Публикации от Дарин Йончев
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    2 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *