PMBOK® Guide 5th Edition: Как ще ме засегнат промените?

exam timeВ първата част на тази статия ви запознахме с най-важните промени в PMBOK® Guide 5th Edition. Продължаваме разговора с Гинка Илиева за новия изпит за Project Management Professional (PMP®) и как е най-добре да подходите, ако сте планирали да се сертифицирате в близките месеци.


Какви промени да очакваме в подготовката за сертификационните изпити за PMP® и CAPM®?

Изпитите за PMP® и CAPM® ще бъдат актуализирани в съответствие с новата версия на PMBOK® от месец август 2013. На практика няма промяна в начина на подготовка за този изпит. Изискванията на Project Management Institute® (PMI®) остават без промяна, а именно:

  • Необходим опит в управлението на проекти – 4 500 часа за PMP® и 1 500 за CAPM®;
  • Формално обучение по управление на проекти – 35 часа за PMP® и 23 часа за CAPM®.

Важно е да напомним, че ако за CAPM® е достатъчно да сте покрили едно от горните условия (1500 часа опит или 23 часа обучение), то за PMP® е необходимо да отговаряте и на двете. Подробно с изискванията за всеки изпит можете да се запознаете в сайта на PMI.

Планиращите да се явят на изпита след 31 юли 2013 г. ще трябва да са се подготвили върху материала на PMBOK® 5. Изпитните въпроси ще бъдат актуализирани в съответствие с вече публикуваното ново Ръководство. Няма официална информация от PMI за друг тип промени, например в минималната допустима граница на верни отговори за преминаване на изпита.

Според етапа на своята PMP сертфикация, ръководителите на проекти ще бъдат засегнати по различен начин от новия PMBOK®. Каква препоръка бихте дали на хората, които:

  • Вече са сертифицирани PMP®?

PMP® сертификатът има валидност 3 години и вече успешно сертифициралите се няма нужда да полагат изпит по новата версия. Необходимото условие за поддържане на сертификата е да бъдат удостоверени поне 60 т. нар. PDU (Professional Development Units) или точки за професионално развитие в рамките на тригодишния период. Тези точки могат да бъдат направени по редица възможни начини – участие в курсове, конференции, семинари или събития на локалните PMI организации (например събитията на PMI Bulgaria Chapter®). Дейността по предоставяне на обучения и публикации, свързани с Project Management тематиката, също носят точки за професионално развитие. Хубавото и всъщност логично е, че работата по проекти също носи такива точки – по 5 на годишна база. Повече информация за изискванията за Програмата на PMI за поддръжка на сертификата, можете да получите от тук: http://pdu.pmi.org/ccr/

  • Преминали са обучение по PMBOK® 4th Edition и са планирали да се явят на изпит в близките месеци?

Моята лична препоръка към хората, преминали вече обучение, е да мобилизират силите си и да се подготвят за изпита преди той да бъде актуализиран за новата версия. Така или иначе валидността на сертификата няма значение от това, по коя версия на PMBOK® сте се явили на изпита. Най-опитмално за вас би било да положите необходимото време за самоподготовка, докато материалът след обучението е все още свеж в съзнанието.

Моят съвет за ефективна подготовка е използването на примерни тестове, които към момента могат да се намерят достатъчно. Факт е, че подготвителните учебници и примерни тестове за петата версия са все още в процес на разработка, за разлика от тези по версия 4. С помощта на такива тестове можете постоянно да идентифицирате слабите си области на знания, да се съсредоточите върху тях и да наваксате пропуските.

  • Преминали са обучение по PMBOK® 4th Edition, но още не са решили кога да се явят на изпит? 


Фактът, че сте отделили време и усилия да преминете подготвителен курс за сертификация е важна стъпка, особено в случай, че планирате PMP® или CAPM® сертификация. Ако имате и необходимия опит, условие за допускане на изпит, силно препоръчително е да се явите възможно най-скоро, тъй като терминологията, понятия и процеси в PMBOK® са достатъчно всеобхватни и натрупаните знание по време на обучение и самоподготовка лесно се забравят.

  • Планират курс по PMBOK® 4 в близките месеци и искат да се сертифицират или все още не са решили кога да преминат обучение?

Пред вас може би стои дилемата дали да изчакате новата версия на PMBOK®, включително и актуализацията на изпита, което ще се случи след 31 юли 2013 година. Ако придобиването на сертификат е вашият личен проект, то направете внимателна оценка на необходимите ви ресурси – основно време и финанси, за да прецените кога бихте могли да се справите с не леката цел.

В случай че останалите ви професионални и лични ангажименти в близките 5-6 месеца биха ви позволили да преминете курс (било то стандартен или online); да отделите достатъчно време за самоподготовка и не на последно място – вече имате нужния опит, условие за изпита – то вие имате отговор на това, дали моментът за осъществяване на проекта ви е сега – в първите 2 тримесечия на годината. Ако ли пък ви липсва някоя от тези предпоставки, то планирайте подготвителен курс и време за самоподготовка преди явяването на изпита по вече новата, 5-та версия на PMBOK®.

Ginka IlievaГинка Илиева е сертифициран Project Management Professional® (PMI), с над 13 години опит в областта на управлението на проекти, десет от които в Мобилтел. Ръководила е и е участвала в над 20 проекта на международно и местно ниво, а от няколко години има опит и в предоставянето на обучения за управление на проекти и екипи. Повече от 15 години е заемала позиции на експертно и ръководно ниво в сферите на банковото и застрахователно дело, разработка на софтуер, телекомуникации и информационни технологии.

Гинка Илиева е водещ на обучения за управление на проекти в учебен център New Horizons Bulgaria (Project Management Professional, Project Management Fundamentals, др.)

Следващият курс Project Management Professional в New Horizons започва на 18 февруари 2013 г. Повече информация можете да получите на тел.: 024210040 или email: office@newhorizons.bg.

* CAPM®, PMBOK®, PMI®, PMP® са регистрирани търговски марки на Project Management Institute, Inc.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *