Могат ли информационните технологии да променят живота на хората със специални нужди?

Вчера приключи благотворителен компютърен курс за млади хора с двигателни затруднения, организиран от българския клон на Samsung Electronics съвместно със Столична община. Инициативата е част от глобалната програма на Samsung „Надежда за младите”. Обучението проведе Илияна Димитрова – инструктор за продуктите на Microsoft Office в учебен център New Horizons Bulgaria.

Илияна, разкажи ни как беше организиран курсът и с кои офис програми се запознаха курсистите?

Когато човек учи нови неща, особено ако са напълно непознати за него, преживяването е доста интензивно и натоварващо и затова има нужда от повече време за възприемане и по-големи почивки. По тази причина курсът беше разделен на 8 дни по 4 астрономически часа сутрин. Имахме и една почивка в средата на обучението, която отнемаше от 15 до 30 минути в зависимост от това колко уморителна е била първата учебна сесия.

За тези осем дни успяхме да разгледаме как се използва Windows 8, как се работи с интернет, с различни файлове в Windows Explorer. В Word форматирахме документи, които да бъдат завършени и естетически издържани – със заглавна страница, номера на страниците, различни вмъкнати обекти, header и footer. Работихме с електронни таблици и формули в Excel и също така всеки участник направи по две презентации, които съдържаха картинки, звук, различно оформление и анимации.

Моите очаквания спрямо курсистите определено бяха надминати. Всички отбелязваха напредък спрямо възможностите си и дадоха всичко от себе си. Бях много приятно изненадана от част от курсистите, които усвояваха новостите с лекота, възприемаха логиката на продуктите и по време на упражненията сами откриха повече от това, което успях да покажа в курса. Мисля, че се справихме много добре 🙂

Обучението малко или повече беше предизвикателство – както за теб, така и за твоите курсисти. Как успяхте да се справите с трудностите?

Имаше много предизвикателства и първото, с което всички се сблъскахме, бяха студът и поледицата в София, които затрудняваха придвижването ни. Полагаха се големи усилия, за да присъстват всички и да са навреме.
Друго предизвикателство беше различието в нивото и опита на курсистите. Това е неизбежен проблем в почти всяка една група, но в много по-малка степен. В тази група хората бяха с различно образование, опит и на различна възраст. Всеки беше използвал на различно ниво по-стари версии на офис пакета. Въпреки това, с голяма толерантност и търпение от страна на всеки един от участниците, тези различия не пречеха на работата на групата.

Кои моменти от това обучение ще запомниш?

Откакто започна курсът, постоянно изплуват различни моменти, така че ще запомня много неща. Повечето са свързани с начин, по който всички се научихме да комуникираме един с друг и да си взаимодействаме. Разнообразието на групата я направи всъщност много интересна.

Би ли участвала в следващи подобни инициативи?

Ентусиазмът и положителното отношение на курсистите бяха заразни, така че мога да отговоря без колебание – да!

Съжалявам обаче, че ако тези знания не се прилагат, най-вероятно ще се загубят. Това, което също разбрах от курса е, че толерантността ни към хората с различия е все още много ниска и се постига много трудно, дори и между тях самите. Без да казвам нищо ново, има много причини това да е така. Инфраструктурата ни не е подходяща за тяхното самостоятелно и свободно придвижване. Социалният модел на страната ни е такъв, че отпусканата месечна сума не е достатъчна за самоиздръжка. От друга страна, работодателите имат много предразсъдъци, някои от които на база на злоупотреби с неравностойното положение от страна на работниците. Най-вероятно дори такива да нямаше пак нямаше да се дава шанс поради непознаване на проблема и нежелание да се направи компромис.

При налагане на такава частична социална изолация липсва и информация, която би могла да бъде предоставена от кариерен консултант, а именно:
– Как се пише CV?
– Коя професия е подходяща?
– Къде да се намери информация и подходящи онлайн курсове?
– Какви са тенденциите при търсене на работа?
– Кои работодатели имат открити стажантски позиции за инвалидихора със специални нужди?
– Какво е подходящото поведение при интервю за работа? И др.

Групата имаше голям потенциал и ще бъде загуба, ако не се даде шанс този потенциал да бъде използван. Виждам надежда в информационното общество и нарастването на дела на хората, които работят от вкъщи, както и в свободния достъп до информация и образование в интернет.

Благодаря ти за този откровен разговор.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *