Трябва ли да актуализирам своите ИТ сертификати?

IT certificationСлед като направихте анализ на изтеклата година и подготвихте своя план за развитие през 2013 г., може да сте си задали въпроса: „Трябва ли да актуализирам своите ИТ сертификати? Инвестирал съм много години за висше образование, професионален опит, работа по проекти, подготовка и защита на различни сертификати. Явил съм се на 27 изпита на Microsoft, на 11 изпита на HP, на 8 изпита на IBM, 2 изпита на Cisco. Стига вече!“

Всъщност, професионалните сертификати заемат важно място в днешния ИТ свят, така че пренебрегването им не е добра идея.

През последните 20 г. имах възможността да работя в най-динамичния сектор – информационни технологии, а от 2002 г. насам фокусът ми неизменно е обучението и развитието на ИТ специалистите. Като управител на водещ учебен център, всеки ден имам контакт с повечето успешни компании в България, а така също пред очите ми минават стотици млади хора, които сега избират и тръгват по своя път в ИТ.

В някои компании сертификацията е на почит и служителите ходят както на курсове, така и на сертификационни изпити за сметка на работодателя. В други сертификацията се поощрява, но изпитите не са за сметка на фирмата. В трети компании специалистите ходят сами на изпити и сами заплащат разходите за курсове и изпити.

Въпреки различния подход, приет от компаниите, придобитите сертификати носят общи ползи за притежателите си.

Заплащане
Сертификатите са доказателство за Вашите умения. Например, ако работите с устройства на Сиско през последните 5 години и сте защитили степен CCNP, имате сериозни доказателства не само за опита си, а и за знанията, които сте придобили по време на работа. При контакт за нов проект или работа, Вашето представяне е много по-силно. Дори и да не смятате да сменяте работата си, много от работодателите оценяват по-високата конкурентност.

Оценка от работодателя
Наличието на сертификати показва Вашата ангажираност с технологията. Например, ако поддържате решения, базирани на Microsoft от 2005 г. насам, притежавате сертификат за Windows Server 2003, Windows Server 2008 и току-що сте защитили два изпита за Windows Server 2012, вероятно ще Ви възприемат като човек, който обича технологиите, следи новостите и актуализира уменията си. Вие сте инициативни и заслужавате внимание. Ако поддържате мрежи и сървъри от 10-15 г., а нямате нито един взет изпит, или ако последният Ви изпит е за Windows 2000 (операционна система, заменена в 99.9x% от инсталациите с Windows 7/Windows Server 2008/2012), а искате работа, свързана с поддръжка на сървъри, вероятно ще получите негативно отношение, което ще се наложи да преодолявате със силни проекти и референции.

Готовност за бъдещи проекти
Периодично се публикуват различни класации, които посочват средната заплата за специалисти, притежаващи една или друга сертификационна степен. Да, вярно е, че тези класации са за други пазари и условия, но няколко такива класации, взети заедно, в съчетание с поглед върху местните обяви за работа, дават достатъчно добра представа кои умения и технологии се търсят.
Нужен е съвсем кратък преглед, за да забележим, че умения в области като: виртуализация, Microsoft, Cisco, VMware, Project management, Java, Software quality testing, information security, се радват на търсене.

Контакти и професионална общност
След като защитите една сертификационна степен, Вие ставате член на клуб. Клубът на сертифицираните Microsoft специалисти, Клубът на сертифицираните CCIE, и т.н.
Макар и да не се срещате в бар всеки петък :), ИТ сертификацията Ви включва в общност, която събира специалисти с конкретни интереси и опит. Там са активните хора в този бранш. Съвсем разбираемо е, че в тези кръгове ще има информация за интересните нови проекти, за които се търсят хора.

Ето защо, ако версията на софтуера, върху който сте държали първия си сертификационен изпит, вече не се поддържа от производителя, а Вие си задавате въпроса: „Трябва ли да актуализирам своите ИТ сертификати?“, помислете още веднъж, преди да се откажете от актуализацията.
Огледайте досегашните си сертификати, и ако някои от тях все още са сред областите, в които имате интерес, добавете акуализацията им към Вашите цели за 2013 г. Богатото портфолио от актуални знания винаги е от полза.

Успех.
___________________

Nikolay PenevНиколай Пенев е управител на учебен център New Horizons Bulgaria. През годините е бил хардуерен инженер, консултант продажби, продуктов мениджър, системен администратор, ИТ мениджър, ISO одитор и проектен мениджър, преди да започне да обучава и консултира по информационни технологии.
Други публикации от Николай Пенев

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *