Изтриване на празни редове в таблица на Excel с помощта на Access

След като прочетох статията “Как да изтрием бързо и лесно празните редове от таблицата ни в Excel” на Лили Николова, ми хрумна следната идея.

Изтриване на празни редове в таблица на Microsoft Excel с помощта на Microsoft Access. Ако при изпълнението на тази операция в Excel няма универсално решение, то в Access предлаганото тук решение е универсално.

И така, ето я таблицата от Excel:
Empty-rows-access_1

Стъпка 1: Импорт на въпросната таблица в MS Access. От таб External Data -> група Import & Link -> бутон Excel:
Empty-rows-access_2

След преминаване през стъпките на съветника, таблицата е импортирана в Access.

Empty-rows-access_3

Стъпка 2: Веднага прави впечатление, че е възможно директно сортиране, така че всички празни редове да бъдат най-отгоре. Веднага могат да се маркират всички празни редове, след което да бъдат изтрити.

Ако са прекалено много и не ви се скролира, можете да направите заявка, в която да селектирате всички полета на таблицата на таблицата и като критерий да им бъде зададен Is Null. Заявката се преобразува към заявка за изтриване и след нейното стартиране празните редове биват изтрити.

Empty-rows-access_4

Стъпка 3: Получената таблица може да се прехвърли в Excel директно, чрез маркиране на всички редове, след което Copy и Paste в Excel или, ако предпочитате, можете да направите Export към Excel.

Empty-rows-access_5

Този метод е универсален и винаги работи. Единственото, което е необходимо, за да го приложите, е да имате познания по MS Access.

__________________
Стефан Георгиев
е тренинг мениджър и инструктор в учебен център Ню Хърайзънс.
Сертифициран е като: IBM Certified Instructor, IBM Certified Application Developer, IBM Certified Administrator, IBM Certified Specialist xSeries, IBM PSS, MCTS: SQL Server 2008, Microsoft Office Specialist: Microsoft Access

Други публикации от Стефан Георгиев

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *