Курс “PowerShell за администратори” – за по-добра комуникация с Windows Servers

От  22 до 25 август ще проведем курс: 50414 Microsoft Windows PowerShell v2 for Administrators. Основна цел на обучението е по-бързо и автоматизирано управление на Windows Servers с използване на PowerShell.

Историята на въведените инструменти за управление на Microsoft сървъри показват тенденция към увеличаване на употребата на PowerShell за администрация.

С PowerShell v2 се бележи смяна на парадигмата в подхода на Microsoft към инструментите за системна администрация и управление. Традицията до този момент е Microsoft да създаде приложение като Exchange, да разработи средства за свързване към него и да се осигури графичен интерфейс за управлението му.

Последният аспект е насочен към осигуряване на инструменти за управление през команден ред. Самите Microsoft признават, че е трудно да се сравняват възможностите на графичния интерфейс и инструментите, използващи команден ред. При графичните платформи има твърде малко съгласуваност и постоянство в синтакса, който един администратор би използвал или по начина, по който би го използвал.

Когато през 2009 Microsoft създава т.нар. Common Engineering Criteria, разработката на приложения се променя рязко. В момента процесът е следният – разработва се приложение, административните интерфейси за него се базират на .NET, създават се PowerShell v2 модули за поддържане на управлението му. Накрая се създава графичното представяне на PowerShell v2 модулите – графичния потребителски интерфейс (GUI). Когато се изпълнят поредица от стъпки в графичния интерфейс, реално се изпълняват PowerShell команди на заден план.

Графичния интерфейс е подмножество на нещата, които могат да се направят с PowerShell.

Чрез PowerShell v2 могат да се управляват повечето аспекти на:

*Windows Server 2008 и 2008 R2
* 2008 R2 Active Directory
* Exchange Server 2007 и 2010
* Lync Server 2010
*IIS
*SharePoint 2010
* SQL 2008 и SQL 2008 R2
* System Center Family: Operations Manager, Virtual Machine Manager; Data Protection Manager

Предстоящият курс е комплексен поглед върху работата с PowerShell. След курса участниците ще могат да управляват всичко, което има поддръжка за PowerShell.

Придобитите знания са универсални. За да се управлява даден продукт ефективно, е необходимо само да се провери кои са специфичните за него команди и да се комбинират с наученото по време на курса.

50414 Microsoft Windows PowerShell v2 for Administrators включва следните модули:

*Introduction to PowerShell – the Basics
*The PowerShell Pipeline, Scripts and Syntax
*Variables and Data Types, Variable Scopes, and Collections
*Security
*Remote Management
*Script Flow Control Statements
*Functions, Filters and Modules
*Error Handling
*Administrative Uses

След всеки модул са предвидени демонстрации и лабораторни упражнения.

Разширена програма на курса: 50414 Training Outline
Дати на провеждане: 22-25 август 2011 (понеделник-четвъртък)
График: 09:00-17:00 часа

Входящи изисквания към участниците:
* Основни познания за Microsoft Windows операционни системи;
* Базови програмни познания (променливи, цикли, масиви) – препоръчителни;
* Добронамереност към управление през команден ред.

За водещия: Любомир Стефанов
Любомир Стефанов има опит с всички сървърни и клиентски операционни системи на Microsoft от 1995 година насам, както и със: SQL Server (2000, 2005, 2008), фамилията от продукти System Center, технологии за защита (ISA Server и антивируснтото решение на Microsoft, сега обединени във фамилията продукти Forefront), Office Communications Server,  Microsoft Exchange Server (5.5., 2000, 2003, 2007).

Гледайте уебинара Въведение в PowerShell, с водещ Любомир Стефанов.

Извадки от референции за водещия:

…За лектора Любомир Стефанов не бях чувал преди това, но определено направи впечатление с доброто познаване на материята и адекватните отговори на въпросите и бих го препоръчал и на други колеги…
Димо Русинов, старши системен администратор в УниКредит Булбанк
“…The instructor Mr.  Lubomir Stefanov presented the training material and the technical information in a very comprehensive manner and answered competently all the additional questions asked…
Виктор Божилов, Manager – Sofia IT Systems, Axway Bulgaria
„…Водещият Любомир Стефанов показа компетентност и представи материята систематизирано и задълбочено и спрямо предварително зададените изисквания…
Веселин Валентинов Миланов, Head of IT Operations, Fraport Twin Star Airport Management AD

За участниците, преминали курса, скрипт като този ще е детска игра:

Get-Process | where { $_.Threads.Count -gt 5 } | select Name, Threads, @{ l=“First Letter“; e={$_.Name.Substring(0,1)}}, ProcessName, Path, WS | sort „First Letter“ | ft Name, Path, Threads, @{ l=“WS in MB“; e={ „{0:N2}“ -f ($_.WS/1MB)}; a=“right“} -Group „First Letter“ –AutoSize
(показва процесите, имащи повече от 5 нишки, сортирани възходящо по име, показва WS в мегабайти и визуализира процесите на групи според първата буква на името на процеса).

За допълнителна информация за предстоящия курс можете да се обърнете към наш консултант на тел.:  (02) 4210044, email: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от курса? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *