LYNC Server е тук: за да свързва (LINK) и да дава синхрон (SYNC)

От днес, 01 декември 2010, на 38 езика официално е на пазара последният продукт на Microsoft – Lync Server , наследник на OCS (Office Communication Server).

Lync е основният компонент и свързващото звено в цялостната концепция на Microsoft за обединяване на корпоративните комуникации.  Технологичните промени през последните 10 години са видоизменили и начина на общуване между хората – отпадат географските ограничения пред общуването, добавя се все повече интерактивност към методите на общуване през Интернет и мобилен телефон, намалява се времето за осъществяване на връзка.  За Бил Гейтс тези промени са следващото най-съществено нещо за потребителите след  появата на PC (персоналният компютър) във всеки офис.

Идеята, която преди 5 години го е вдъхновила да започне разработките на Lync е всички средства за комуникация да бъдат обединени в една софтуерна платформа.

Чрез Lync потребителят има достъп до IM (незабавни съобщения), телефонна връзка, видео и конферетна връзка, изпращане на e-mail от едно приложение на своя компютър или телефон.  Тези възможности са заложени и във всеки продукт от Microsoft Office, както и в SharePoint. Историята на всички корпоративни комуникации, включително обажданията и конференциите се запазва и е достъпна за потребителя, като по този начин Lync играе ролята и на CRM.

На 03 ноември 2010 в центъра ни се проведе семинар за запознаване на най-нетърпеливите с  Lync Server – демонстрация на функциите му и построяване на тестова постановка за внедряване. Файловете от семинара можете да получите като ни пишете на адрес: office(at)newhorizons.bg.

На 17 ноември 2010 Microsoft направи официално представяне на Lync на живо през страницата на продукта. Представянето беше и демонстрация на неговите възможности, която започна с телефонен разговор и видео с HD качество с Бил Гейтс.

Ключови послания от Microsoft за Lync Server:
– Отговор на нуждата ни да се свързваме с другите където и да сме;
– Възможност незабавно да намерим правилния човек с правилните отговори;
– Създаване на иновации от всяка точка на света;
– Трансформиране на начина, по който правим бизнес.

Бъдещето на комуникациите е да получим максимална продуктивност от една платформа чрез PC, телефон или браузер. Lync обединява три основни инструмента: IM (незабавни съобщения), видеоконференции и телефонни обаждания:

– IM (незабавни съобщения)

Можете да започнете чат с всеки свой контакт, който използва Lync, OCS, както и Windows Live Messenger, Yahoo, AOL, Gtalk, Jabber. Всеки контакт има свое „присъствие” или presence, което се адаптира автоматично.  Статусът, който показва достъпност за комуникация е “Available”. При отбелязана среща в Outlook от 13:00-14:00 часа, статусът се отбелязва на “Busy in a Meeting”, като Lync ни информира за продължителността на срещата. Същата информация получаваме и за планирани командировки, пътувания и отпуски като системата ни показва колко дни остават до планираното отсъствие и неговото времетраене. Статусите показват и местоположението на контактите, което отново автоматично се определя с информация от интернет връзката.  Ако сме в кафе и използваме негова wireless връзка, като местоположение ще бъде зададено името на кафето, страната и града, в който сме.

Контактната листа в чат-клиента по подразбиране се разделя на групи, изтеглени от активната директория на компанията. Тези групи могат да бъдат допълнително модифицирани за наше удобство, както и да бъдат добавяни хора извън организацията (клиенти, партньори, приятели и роднини). Всеки контакт има своя снимка, взета от активната директория, sharepoint или публичен сайт. За всеки контакт е достъпна и взитна картичка, в която са неговия отдел, позиция, телефонни номера, място във фирмената йерархия и др.

Иконите със статус за присъствие се подреждат до името на потребителите и във всеки продукт на Microsoft Office, като от тях може да се стартира чат, обаждане или конферентна връзка. Ако имаме желание да обсъдим таблица в Excel с нейния създател, стартираме комуникация директно от нея. Отсрещната страна ще получи автоматично съобщение за документа, който искаме да обсъдим и хиперлинк към него, за да се спестят обяснения.

– Видеоконференции

Видеоконферентната връзка може да се осъществи по същия начин – с клик върху иконата за присъствие. Може да бъде създавана и среща за видеоконференция в Outlook, като тази функционалност е достъпна с Microsoft Office 2007 и 2010, както и с OCS и в комбинации между тях.  Lync автоматично настройва качеството на аудиото и видеото спрямо сигнала на Интернет връзката, която използваме. С drag&drop могат да се добавят допълнителни контакти по всяко време на конференцията. Срещата позволява на участниците да споделят документи, работен плот или да работят върху бяла дъска (whiteboard). При споделен декстоп може да се дава контрол на други участници във виртуалната конференция, за да могат да работят директно върху документите и програмите на споделения декстоп.

– Телефонни обаждания

Част от мисията на Lync е изцяло да замени стандартната PBX телефония и да даде на потребителите мобилност като пренесе телефона от бюрата им в компютъра. При подходяща настройка Lync има пълна функционалност на телефонна централа – входящи и изходящи обаждания, гласова поща, IVR, прехвърляне на номера, телефонни конференции, forwarding, simultaneous ringing, поддръжка на private line, повторно набиране. Поддържа се и набирането на спешни номера, но точната локализация на повикването се поддържа само за САЩ.

За да може Lync Server изцяло да замести вашата телефонна централа, тя трябва да е съвместима за работа с него. Ако не е, ще е необходим VoIP Gateway, който да бъде посредник между Lync Server и вашате телефонна централа или доставчик на телефония.
Списък с тестваните и одобрени от Microsoft VoIP Gateways, IP-PBX и SIP Trunking доставчици можете да намерите на адрес:
http://technet.microsoft.com/en-us/office/ocs/bb735838.aspx

За всеки вид комуникация се поддържа история. Тя се съхранява в Exchange и се достъпва както от Outlook, така и директно от conversation tab в Lync клиента .
Microsoft отбелязват, че за потребителите е изключително лесно да свикнат с използването на Lync. Зад дизайна на технологията стоят сериозни изследвания на потребителското поведение, а за основа са послужили вече познати чатове и програми.
Разработва се и футуристичен сценарий, който скоро ще бъде факт: ще можем да управляваме своята платформа за комуникация чрез движения на тялото чрез свързване с X-Box.

… и Lync Server в няколко слайда: Lync Video

Курсове и сертификация:

Сертификационните изпити за Lync Server ще бъдат налични през 2011 година.
Очакваната структура на сертификационната степен е следната:

MCITP: Lync Server Administrator с полагане на два изпита:
– 70-664: Technology Specialist
– 70-665: PRO Exam

Посочените изпити са част и от задължителните изисквания за придобиване на титла Microsoft Certified Master (MCM) for Microsoft Lync Server 2010, която вече е обявена:

Курсове за Lync можете да посетите в учебен център New Horizons Bulgaria.
За повече информация:
тел.: +359 2 421 0040/44
email: office@newhorizons.bg.

Официалното представяне на Lync можете да гледате на адрес: http://lync.microsoft.com/en-us/launch/Pages/launch.aspx

Ресурси за Lync в technet: http://technet.microsoft.com/en-us/lync/default.aspx#tab=2

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *