Достъпни за всеки, по всяко време

Понятието неформално учене отразява идеята за непланиран, неструктуриран процес на учене, който може да протича на всяко място, по всяко време, с всекиго. При него трансферът на знания може да бъде съзнателен или несъзнателен и се осъществява без посредничеството на структуриран учебен план. Може да бъде дефинирано и като социално учене, носещо елементите на сътрудничество и взаимодействие между хората в дадена общност.
Учили сме и ще продължаваме да учим чрез наблюдение, напътствия от друг човек и собствения си опит, независимо от участието ни във формални, структурирани форми на обучение.

Информационните технологии дадоха нови измерения на процеса на неформално учене, като го пренесоха във виртуална среда и премахнаха времевите и пространствени ограничения. Онлайн трансферът на знание е по-мощен от всички познати досега форми и има огромен потенциал да популяризира идеи, формира нагласи и създава общности от хора със сходни интереси от целия свят.

Статии на доброволци в Wikipedia, любителски клипове в YouTube, постове в блогове, форуми и социални мрежи днес ни държат будни и в синхрон с ускорения пулс на човечеството. Когато стане трудно да се ориентираме сред безбройните послания, избираме посредници, на които гласуваме доверието да филтрират важната за нас информация.

В горните редове се съдържат причините, поради които създаваме този блог. Пишем за нещата, от които разбираме, за да са достъпни за всеки от вас, по всяко време, в което ви потрябват.

Ако пропускаме нещо, кажете ни.

 

Какво още за ИТ тренингите и сертификацията искате да чуете от нас?

Свързани теми:
Джими Уейлс. Уикипедия.
Дупка в Стената или Minimally Invasive Education: аргумент за началното образование
The Learning Society: Общество на знанието. Стратегия за образование през 21 век.
Бъдещето на образованието: как технологиите променят начина, по който хората учат

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *