Джими Уейлс. Уикипедия.

Джими Уейлс е роден през 1966. Финансист по образование. През 2001 г. основава Уикипедия.

През 2006 г. TED, с подкрепата на Cisco, канят г-н Уейлс да разкаже за възникването на Уикипедия. Записът на презентацията може да бъде видян на адрес: http://www.ted.com/talks/lang/eng/jimmy_wales_on_the_birth_of_wikipedia.html

Уикипедия тръгва с радикална за времето си идея – всеки човек на планетата ще има свободен достъп до цялото човешко знание. През 2006 г. Уикипедия е имала 1 служител. Всички останали биват доброволци.

Според г-н Уейлс моделът на Уикипедия е устойчив, макар поддържан от хаотична мрежа от доброволци, защото повечето хора разбират нуждата и спазват необходимостта от неутралност. Истинската битка не е между леви и десни, казва г-н Уейлс, а между разумните и неразумните (jerks).

Политика на Уикипедия за неутралност е основният принцип на общността от доброволци. Общността следи за промени в съдържанието в реално време чрез RSS и вътрешни страници, които показват всички нови статии. Промените в съдържанието и новите страници се одобряват чрез гласуване, което сигнализира за възможни грешки и вандализъм.

Моделът на управление на Уикипедия: при взимане на решения общността на Уикипедия търси вътрешен консенсус и не разчита изцяло на гласуване, защото „гласът на мнозинството не винаги е неутрален”. Моделът позволява известна доза демокрация – всички администратори, които имат права да изтриват съдържание, са избрани от общността. В управлението има и малко аристокрация – някой сътрудници имат по-силно влияние, защото са спечелили доверието на общността. Г-н Уейлс е монархът, който взима решения, когато и ако се наложи.

Използвани източници:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/jimmy_wales_on_the_birth_of_wikipedia.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Behind_the_Mirror:_A_Search_for_a_Natural_History_of_Human_Knowledge
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation
http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_wales
http://www.berndmolzahn.com/wp-content/gallery/LB-2009-Portrait/JimmyWalesLarsBorges.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=qxxddBY-Vwo

dimitar (at) newhorizons.bg
София, 07 юни 2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *