Да поговорим за Lotus Notes

През 1995 година IBM купува Lotus Development Corp., основно заради продукта Lotus Notes. По това време версията на Lotus Notes e 3 и компанията се радва на стотици хиляди продадени лицензни копия от продукта, характеризиращ с се усъвършенстван интерфейс, многоплатформеност, сигурност и мащабируемост.

Към днешна дата Lotus Notes е клиентската част на клиент-сървър платформата Lotus Notes/Domino – мощен продукт за групова работа, предоставящ услуги като email, бази данни, криптиране на данни, репликация, web сървър, сървър за приложения, certification authority.

Lotus Notes води началото си от една от първите компютърни програми, написани в CERN (Computer-based Education Research Laboratory) на университета в Илинойс. През 1973 година е бил пуснат продукт под названието PLATO Notes. Основна негова функция била създаването на отчети за грешки в програмното осигуряване, включващи в себе си идентификатор на ползвателя и дата на създаване. Освен това файловете с отчетите се защитавали, така че други ползватели на системата да не могат да ги изтрият. Като допълнение е била създадена функционалност да се създават присъединени документи-отговори към вече съществуващи (принцип на наследствеността на документите).

През 1976 г. е била пусната системата  PLATO GrupoNotes, в която значително са разширени възможностите спрямо предишния продукт. Системата е работела на main-frame и е разполагала със следната функционалност:
• Създаване на лични файлове и организирането им по теми;
• Създаване на ACL-access control list – списък на потребители, имащи достъп до файла;
• Подбор и четене на всички файлове и отговори към тях, създадени след определена дата;
• Отметки за статусите на файловете;
• Създаване на забележки;
• Връзка на Notes файловете с други PLATO приложения.

С появата на персоналните компютри се бележи нов етап в развитието на Notes.

Рей Ози, един от участниците в екипа на PLATO Group Notes, се заема с реализацията на подобна система за персонални компютри. Така за реализацията на първата версия на Lotus Notes се създава компанията Iris Associates Inc., финансирана от Lotus Corp.

Първоначално разработчиците си представяли Lotus Notes като среда за дискусии, електронна поща, телефонни справочници и бази данни с документи. Трудностите им се изразявали в това, че операционните системи и компютърните мрежи не били развити, което предполагало голямо писане на код. Поради това разработката на  Lotus Notes отнела около 5 години, но крайният продукт  представлявал една цялостно завършена система, без аналог и конкуренция за времето си.

Първоначално платформата е създадена да работи под DOS,  след което е била нужна близо година, за  да бъдат пренесени както клиентът, така и сървърът, на OS/2 (графична операционна система на IBM за персонални компютри).  През този период разработващият екип е ползвал за собствени нужди продукта, което много е способствало за развитието му. Например, когато се наложило да се синхронизират данни в два офиса на компанията, програмистите за свое улеснение измислили репликацията – функционалност, която не била предвидена по план, но веднага залегнала в разработката.

През 1986 година продуктът е бил готов за използване от сътрудниците на Lotus Corp. През 1987 година правата на Iris върху системата са продадени на Lotus Corp. Малко преди пускането на първата версия, ръководството на Price Waterhouse Cooper е впечатлено от продукта и взима решение да закупи 10 000 копия на Notes, уверено в това, че Notes ще промени начините за водене на бизнес.

________________________________
Стефан Георгиев: MCTS SQL2008, IBM Certified Instructor, IBM Certified Application Developer, Microsoft Office Specialist MS Access, IBM Certified Administrator, IBM Certified Specialist xSeries, IBM CPSS

♦ New Horizons е единственият IBM Authorized Training Provider за България. За информация за провежданите курсове за Lotus Notes, моля, свържете се с нас.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *