Photoshop CS5 с функция за HDR обработка

Една от най-съществените промени в последната версия на Photoshop (cs5) е опцията HDR Tonning.

Какво е HDR?

Под HDR във фотографията и графичния дизайн се разбира High Dynamic Range. Най-общо казано, HDR позволява по-широки граници на яркост между най-тъмните и най-светлите части на снимката. Основна функция е и по-голяма, реалистична детайлност на изображението в светлите тонове, сенките и средните тонове.

Изображенията, които възпроизвежда дигиталния апарат при естествени светлинни източници, дори при използване на съвременна техника от висок клас се различават като дълбочина от реално възприеманата от човешкото око картина. Яркостта и детайлите могат да бъдат коригирани в голяма степен от софтуерен продукт и пак да не притежават достатъчно дълбочина и триизмерност.

Оригиналната идея на HDR e да се справи с това несъвършенство на техниката като коригира снимката не чрез подсилване на контраста, цветовете, остротата на детайла, яркостта, а чрез взимане на най-добрата осветеност от няколко снимки с еднакво кадриране. Някои апарати поддържат т.нар. bracketing, който позволява да се заснемат няколко еднакви кадъра с различна експозиция с едно натискане на спусъка. Друга техника за набавяне на необходимите изображения е чрез ръчна промяна на експозицията в няколко поредни кадъра. За целта е необходим статив и въпреки това съществува възможността от разместване на кадрите и съответно шум и несъвършенства в крайното изображение след налагане на различните снимки една върху друга.

Примери за HDR изображения и експерименти могат да се видят свободно в мрежата:  HDR Photos.

Ефектът, който се постига чрез HDR често е описван като „изкуствен” и е отричан от професионалните фотографи. Въпреки това е полезен, когато искаме да засилим ефекта от някоя снимка, както и да се вземе най-доброто от технически несъвършен кадър. При умело използване в правилната посока се достига и по-голямата реалистичност на снимката.

Функцията HDR Tonning във Photoshop CS5:

В последната версия Adobe Photoshop е заложена функция, която позволява да се правят HDR изображения с няколко клика върху едно – единствено изображение.

Функцията се прилага от Image=>Adjustments=>HDR Tonning (на първата илюстрация е показан пътя и оригиналната снимка, използвана за статията).

Отваря се диалогов прозорец с различни настройки. Има няколко вградени опции (preset) за крайния резултат, по който ще изглежда изображението:

Flat, Monochromatic Artistic, Monochromatic High-Contract, Monochromatic Low Contrast, Monochromatic, More Saturated, Photorealistic High-Contract, Photorealistic Low Contrast, Photorealistic, Saturated, Surrealistic High-Contract, Surrealistic Low Contrast, Surrealistic.

Примери за HDR: Monochromatic, Photorealistic и More Saturated са приложени в статията.

Допълнителен плюс на тази функция е, че ако ефектът е твърде силен може да бъде коригиран чрез допълнителните, ръчни настройки, а също може да бъде построен ефект без да се използват изобщо вградените опции. Минус на функцията е, че съществува единствено като Adjustment на самото изображение и не може да бъде прилагана като слой, както и върху слой с копие на оригиналното изображение. Освен това при прилагане на филтъра Photoshop настоява за „изглаждане” на изображението (Flattening) и съответно се губи самостоятелността на всички налични слоеве и се слива техния ефект. Това за мен е доста голям недостатък, който се надявам да бъде премахнат в следващата версия. Въпреки това е незначителен в сравнение с улеснението, което носи заради липсата на необходимостта да се сливат три кадъра и да се използва допълнителен софтуер. Използваните от мен до този момент програми далеч не дават приятен за окото ефект, а по-скоро вдигат цветността и яркостта на снимката, което Photoshop така или иначе прави.

New Horizons Bulgaria предлага курсове по последната версия на Photoshop, както и за предходните версии.

За повече информация, моля, свържете се с нас на:

тел.: +359 2 421 0040/44

email: office@newhorizons.bg.

Използван източник: Wikipedia

Снимки: Iliana Dimitrova

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    2 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *