Windows 7 в картини

Още преди появата на Windows 7 на него се възлагаха очаквания за по-голяма скорост и надеждност, социалност (интеграция със социални мрежи, улеснено споделяне на информация) и коренно различна визия.

Скоростта и надеждността на операционната система са на завидно ниво. Потребителският интерфейс (UI) е сходен с Windows Vista, но „щастливата седмица” е няколко стъпки пред Vista, надграждайки усещането за цвят и безтегловност и напомняйки на модернистичните триизмерни графики от „Аватар”.

Някои от промените в снимки:

1. Aero Peek

Aero Peek изкарва прозореца, върху който искате да се фокусирате на преден план и постепенно стапя всички останали прозорци до стъкло.

Иконата Show Desktop показва всички прозорци като стъклени рамки.

2. Sharing with HomeGroup

Windows 7 дава избор и възможност за споделяне на снимки, музика, видео, документи и принтери с всички компютри в HomeGroup (и които имат инсталиран Windows 7, разбира се). Потребителят може да зададе HomeGroup от желаните компютри, да раздаде пароли на избраните хора и да определи какво желае да сподели с тях.


3. Aero Snap

В новия Windows при нужда от честа смяна на работните прозорци се спестяват маневрите с мишка и кръстосване на пръсти в комбинация alt+tab.  При издърпване на даден прозорец с мишката към края на екрана, той автоматично заема половин екран, а при разместване на няколко екрана последователно те се напасват плътно един до друг.

4. Jump Lists

Jump Lists са бързи менюта с последно отваряните файлове от дадена програма. При избиране на Windows Media Player в новия кръгъл Start бутон, вдясно се появява списък от последно възпроизвеждани музикални файлове. При десен клик върху Word се отваря pop-up списък с последно отваряни текстови файлове.

5. Desktop Background Wallpaper

Макар картинките за десктоп да нямат общо с функционалността на операционната система, няма как да не направи голямо впечатление крещящия acid-trippy стил на wallpaper картините в Windows 7. Международни артисти са се погрижили за желанието на Microsoft за ексепримент и повече забавление: http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/02/a-little-bit-of-personality.aspx

6. Taskbar Peek

Може би най-голямата промяна в използването на Windows е изчезването на последователно подредените thumbnails на отворените файлове или приложения върху taskbar лентата. Във версия Windows 7 на taskbar са разположени само квадратните икони на отворената програма, а всички документи изплуват над нея като умалени прозорци при прекарване на мишката върху тях.

Други интересни приложения на операционната система са:
  • Възможността за гледане на филми в Media Center на Windows 7;
  • Новият начин на възприемане на включени в компютъра устройства, който надминава стандартното разпознаване. Устройството е разположено на taskbar-a като отделна програма с описание и картина и с много възможности за управление и синхронизация;
  • Recorder на действия, който записва предприетите от потребителя действия при възникване на проблем и неговото отстраняване. Записът ги възпроизвежда последователно с описание на часа на случване и действието.
  • Нов набор от теми: http://windows.microsoft.com/en-US/windows/downloads/personalize
  • Windows 7 е от поколението на multitouching операционни системи, започващо с него самия. При наличие на компютър с touch screen системата автоматично дава пълна функционалност на употреба.
Източник: cio.com, оригинална идея: Shane O’Neill
Илюстрации: Георги Иванов
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *