5 начина да съсипеш презентацията си

Основните грешки, които се допускат дори от добрите презентатори са обобщени от Garmine Gallo (http://carminegallo.com/) за списание CIO.

Garmine Gallo e консултант и трейнер  на редица големи компании по комуникационни и презентационни умения. В статията си за CIO той представя  грешките под формата на съвети, които да спазваме ако искаме да се представим максимално зле:

1. Говори много!

Според експертни проучвания (http://www.theconglomerate.org/2006/05/bad_powerpoint_.html) повечето хора губят концентрация и интерес по време на презентация след десетата минута.

Ето защо стремежът на повечето обиграни презентатори е да се придържат към продължителност от 20 минути за стандартна презентация.

Ако се налага да говорите по-дълго, разделете презентацията на части от по десетина минути. Можете да направите това с демонстрации, кратки клипчета или втори водещ, който да дава допълнителна информация или да коментира вече представеното в края на всеки слайд.

2. Слагай повечко булети на всеки слайд!

Стандартният темплейт в Power Point включва заглавие и подточки. По този начин информацията трябва да бъде възприемана лесно и структурирано и да остава в съзнанието на наблюдателите.  Тази структура се е превърнала в класическа и задължителна за всяка презентация. Отново според актуални проучвания, този начин на поднасяне на информация я прави по-трудна за запомняне и прави публиката по-лесна за отегчаване.

Изборът на структура е въпрос на личен избор и зависи от съдържанието и целите й.

Ако решите да се съобразите със съветите на Gallo, можете да направите своята презентация по-интересна като се стремите всеки слайд да е различен. Ако информацията се представи визуално с интересна илюстрация, която да предизвиква асоциации в публиката има по-голям шанс тя да се заинтригува и да запомни представената идея. Можете да провокирате и насочите мислите на аудиторията с илюстрации, като подберете такива, които са с коренно различен стил от тона на самата презентация, съдържат в себе си различни асоциации или пък шега, която да разнообрази по-теоретична материя.

3. Не репетирай!

Колкото и добре технически да е подготвена една презентация, добрите впечатления от нея и топлия прием от аудиторията зависят от т.нар. „meatware” – човекът, който я изнася. Репетицията помага да се структурират идеите и дава нови за това как представянето да бъде максимално добро и информацията да тече гладко и интригуващо. Чрез многократното повторение се изглаждат и несъвършенствата в изказа и жестовете и крайният ефект и се подсилва увереността на говорещия.

Gallo дава за пример изпълнителния директор на Cisco Systems – John Chambers, който ежедневно преглежда всяка част от своите презентации седмици преди да ги покаже пред публика. Той интернализира своите презентации и е известен оратор именно с ангажирания си и плавен стил на говорене.

Съветът тук е правилото 1/10, което се отнася за съдържанието на презентацията и за нейното представяне. Зад всеки ред от презентацията трябва да стоят 10 страници информация. Зад всеки час от презентацията трябва да стоят 10 часа репетиция.

4. Прочети си слайдовете и благодари за вниманието!

Най-голямата грешка за един презентатор е да обърне гръб на публиката и да започне да чете написаното на Power Point слайдовете.

Добро впечатление прави когато говорещият се обърне към слайда, за да обобщи пред аудиторията каква ще е следващата тема, която ще се засегне и след това започне да развива идеята си.

5. Не обръщай внимание на гласа и жестовете!

93% от впечатленията, които оставяте нямат нищо общо със съдържанието. Ключовите фактори са:

  • Зрителен контакт (поддържайте зрителен контакт с над 90% от аудиторията през цялото време);
  • Позиция на тялото (изправете гръбнак и вдигнете глава, не слагайте ръцете в джобовете, движете се с умерено темпо, с плавни естествени движения);
  • Глас (тренирайте гласът си, така че речта също да е с умерено темпо, говорете ясно и високо, с извивки и паузи на подходящите места).

Добрите презентатори не се раждат такива, а се изграждат в практиката.

Ето класация на CIO за осемте най-лоши Power Point слайда, оглавена от Bill Gates: http://www.cio.com/special/slideshows/2009/02/bad_powerpoint/index

Обучение за направата и изнасянето на успешна презентация можете да преминете в центъра на New Horizons Bulgaria. За повече информация:

e-mail: office(at)newhorizons(dot)bg

tel: 02/4210040

Източник: cio.com

Снимка: Iliana Dimitrova, Maja Trajkova

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *