Петте най-високо платени ИТ сертификата

През март 2010 TechRepublic, публикува статистика, базирана на отговорите на близо 20 000 ИТ специалисти (предимно от САЩ и Канада) за техните умения, заплата, бонуси, удовлетворение от работата и притежавани сертификационни степени.

На базата на тази статистика е произведен интересен анализ на петте „най-високо платени” сертификата:

Statistics Salary & Certification
1. $99,928 – CISSP (Cert. Info. Sys. Security Professional)
2. $93,953 – CCDA (Cisco Certified Design Associate)
3. $91,271 – VMware Certified Professional
4. $89,864 – CCNP (Cisco Certified Network Professional)
5. $86,454 – MCSE (MS Certified Systems Engineer)


Цялостното изследване е достъпно след безплатна регистрация на адрес: http://downloads.techrepublic.com.com/abstract.aspx?docid=1610523

В България липсва толкова акуратна информация за заплатите в сектора спрямо притежаваната титла, но нашата лична статистика за посещавани изпити през 2009-та година следва тенденцията за заплащане в САЩ:

NHB Certification Exams StatisticsНа първо място по посещения и с доста голяма преднина е изпитът за CCNA (Cisco Certified Network Associate), който е и основа на сертификациите от ниво Professional (CCNP, CCVP, CCDP, CCSP). На следващи места по популярност за сертификационни изпити за Microsoft  . NET Framework и изпити за техническите сертификации за администратори на Microsoft: MCSA/MCITP.

Exam 640-802: CCNA Cisco Certified Network Associate Exam
Exam 70-536: TS: Microsoft .NET Framework – Application Development Foundation
Exam 70-290: Managing and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Environment
Exam 70-620: TS: Configuring Microsoft Windows Vista Client
Exam 70-291: Implementing, Managing, and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Network Infrastructure


Видимо е, че повечето тенденции в САЩ и Западна Европа застъпват в България след определен времеви период, който е в порядъка на 10-15 години, като в ИТ сферата този период е по-кратък.

В New Horizons Bulgaria се усеща засилването на интереса към теми като CISSP, CCNP, CCVP, както и MCITP. Компанията се подготвя за изменението в структурата на знанието и същевременно подготвя това изменение. През последния месец проведохме две семинарни сесии, които да дадат насоки и разяснения за това какво е MCITP, какво дава титлата и как се постига тя чисто практически. През месец юни 2010 предстоят още две подобни събития, които да обхващат Microsoft и Cisco сертификацията. Също така предстои поредният курс за CISSP през юли 2010, а след него се надяваме да сме свидетели и на дългоочакваната първа изпитна комисия в България, към която вече има достатъчно интерес и която се очаква да „произведе” нови 20 CISSP специалиста в страната ни.

За повече информация и коментари, моля свържете се с нас на тел.: +359 2 421 0040 или ни пишете на имейл: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *