Бързо въвеждане на данни в свързани таблици на Microsoft Access 2003

Въвеждането на данни в две свързани помежду си таблици може да бъде бързо и забавно ако се възползваме от една възможност, която ни предлага MS Access. Става дума за работа с таблици, които са свързани помежду си с помощта на първичен и външен ключ. Ако между двете таблици Началници на отдели(Managers) и „Служители” (Eployees) имаме изградена връзка от тип много към едно, при което имаме за първичен  ключ „код на началник отдел” в таблицата Началници на отдели (Managers)  и външен ключ отново код на началник отдел”, но в таблицата  „Служители” (Eployees), то в диаграмата на връзките на базата ще имаме следната картина. 

При това положение ако отворим таблицата Началници на отдели(Managers)  ще забележим един символ + в началото на всеки ред от таблицата.

Когато щракнете с мишката върху символа +, то се отваря свързаната таблица (в случая „Служители” (Eployees)), в която лесно и бързо въвеждаме данни, без да се налага специално да я отваряме като нов прозорец.

По този начин, освен че може да се въвеждат данни в таблицата Началници на отдели(Managers), то може от същия прозорец да се виждат и записи в таблица „Служители” (Eployees), които ще са свързани с ключовите полета към таблицата с уникални стойности Началници на отдели(Managers).

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    4 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *