Любомир Стефанов за ползите от техническото обучение и предстоящия курс по Exchange Server 2010

Любомир СтефановЛюбомир Стефанов (Microsoft Certified Trainer (MCT), MCITP, MCSE Messaging, MCSE Security, MCTS: Office Communications Server, MCTS: Windows Server 2008 Certified IT Professional) е водещият на предстоящия курс по Exchange Server 2010 в центъра на Ню Харайзънс България.

 

Програмата на курса е модифицирана и стъпва на Configuring, Managing and Troubleshooting Microsoft Exchange Server 2010. Повишено е техническото ниво на курса и са добавени два дни изучаване на миграцията към последната версия на Exchange.
New Horizons: Към каква аудитория е насочен курса, който ще водиш от 7-ми юни?

Lubomir Stefanov: Курсът е насочен, както към специалисти, имащи дългогодишен опит и задълбочени познания в областта на Exchange Server, така и към имащи не толкова много … с този продукт. Всъщност материалът е подбран и подреден така, че да подготви курсистите за внедряване и поддръжка на Exchange Server 2010 от край до край. Плавно се преминава от процеса на планиране на една инсталация, необходимите условия, за да бъде тя успешна, извършването на самата инсталация на Exchange Server, конфигуриране и администриране на всички най-важни и критични аспекти и сървърни функционалности, архив и защита. В този процес на преминаване от начало до край през различни фази на внедряване и администриране на Exchange Server, курсистите изграждат систематично и последователно познанията си, като всеки следващ модул разширява и допълва предишните, давайки накрая детайлен и широк поглед върху технологията.

New Horizons: Какви са предимствата и недостатъците на програмата на курса в този й вариант?

Lubomir Stefanov: Старали сме се да наблегнем върху нещата, с които курсистите най-често ще се сблъскват и върху тези, които практиката до сега е показала като най-важни, най-пипкави, най-критични или трудни за усвояване. Предимствата са по-добра програма, по-добре съобразена с вече доказани истини и практики от реални имплементации на Exchange, по-добри и задълбочени знания след края на обучението, по-доволни и амбицирани курсисти. А недостатъците – надявам се максимално да сме ги отстранили, но все пак не сме безгрешни и всеки такъв, който открием с помощта и обратната връзка от курсистите в хода на обучението, ще бъде коригиран в следващото подобно обучение.
New Horizons: Какво ново ти самия научи от този курс?

Lubomir Stefanov: Подготвяйки се за този курс, определено затвърдих много от нещата, които използвам във всекидневната си работа. Също така се и натъкнах на доста добре позабравени тънкости, както и отрких нови инструменти, подходи, техники за разрешаване на специфични проблеми в сферата на Exchange Server. Няма значение, колко много опит и познания има човек в дадена област (визирам не само Exchange Server-а в конкретния случай), винаги има какво ново да се научи и лично аз абсолютно винаги съм получавал много безценни знания, умения и съвети на курсовете, които съм посещавал.
New Horizons: Смяташ ли, че пет дни са достатъчни за усвояване на знанията и уменията, предвидени в програмата?

Lubomir Stefanov: Да, 5 дни са напълно достатъчни.

Материалът, който се разглежда, е изцяло съобразен, така че да бъде усвоен за това време. Предвидено е достатъчно време, както за лекционната част, така и за упражненията. Лабораторните упражнения дават на курсистите възможността да се сблъскат очи-в-очи с чутото и да изпробват „на живо” наученото в контролирана и изолирана среда, без да се притесняват, че могат да повредят продуктивната такава в компанията, да симулират и проиграят различни ситуации и сценарии. Всички знаем, че с практиката знанията и уменията се усвояват най-бързо и най-добре, и остават най-трайни.
New Horizons: Какъв е ефективния модел на предаване на знания, който си открил в своята практика?

Lubomir Stefanov: Няма готов модел, който да е приложим във всяка ситуация и за всеки курсист. За да е ефективно дадено обучение, то трябва да е насочено към всеки един курсист и в процеса на обучение материалът трябва да бъде поднесен, съобразен със знанията и потребностите на всеки. Винаги се стремя да съобразявам начина на преподаване, без да пропускам материал за сметка на това. Все пак целта на курса е хората да бъдат удовлетворени от знанията и уменията, които са придобили, да виждат и осъзнават реалната полза от тях и да са заредени с енергия и желание да ги приложат на практика.
New Horizons: Какъв е опита ти с Exchange?

Lubomir Stefanov: Опит с Exchange Server имам вече повече от 10 години. През 2000 г. бяха първите ми стъпки с Exchange Server – тогава версия 5.5. След това последователно минах през Exchange Server 2000, 2003, 2007, за да се стигне до последната версия (върху която е съсредоточен и курса) – Exchange Server 2010. При всички тези версии съм участвал в редица проекти за планиране и осъществяване на миграция между тях, както и за специфични за съответни организации решения, спрямо техните конкретни нужди.
New Horizons: С какви други технологии имаш опит?

Lubomir Stefanov:Имам опит с голям набор от продукти на Microsoft – всички сървърни и клиентски операционни системи от 1995 година насам; различните версии на SQL Server (2000, 2005, 2008); фамилията от продукти System Center; различните технологии за защита (ISA Server и антивируснтото решение на Microsoft, сега обединени във фамилията продукти Forefront). И последното по ред, но от първостепенно значение – все по-модерните и набиращи популярност Unified Communications, които при Microsoft са реализирани с помощта на 2 продукта – Office Communications Server и Microsoft Exchange Server. Тези технологии за комуникация имат най-директно и значимо влияние върху личната и груповата продуктивност.
New Horizons: Какво е най-интересното при воденето на технически обучения?

Lubomir Stefanov: За мен най-интересните неща са две: първото, разбира се е възможността да предам своите знания и умения на курсистите, да споделя своя опит – с какви реални ситуации съм се сблъсквал и как съм ги разрешавал. Второто е обсъждането на проблеми, с които курсистите са се сблъсквали – така всеки може да види с какво друг се е борил, да даде ценен съвет или да получи такъв, допълнително обогатявайки познанията си в съответната област. Въобще техническото обучение не трябва да се възприема като монолог на инструктора – опитът ми до сега показва, че най-добрите и продуктивни обучения са тези, протекли в среда на постоянен диалог, както между лектор и курсисти, така и между отделните обучаеми.
New Horizons: Само технически ли са ползите от техническото обучение?

Lubomir Stefanov: Не, определено не. Вярно, че техническите обучения са насочени главно към придобиване на технически умения. Но в процеса на тяхното придобиване курсистите се запознават и с влиянието, което различните технологии/решения/подходи при конкретния продукт оказват върху нетехническите аспекти на технологиите като разходи, организация на ресурси (като време и хора) за изпълнение на проектите, отражение върху крайните потребители. Така курсистите могат не само чисто технологично да боравят с продукта, а и да предлагат адекватни и иновативни решения съобразени с бизнес целите, структурата и специфичната организацията на съответната компания. А това се цени много както от мениджмънта на компанията (такива решения обикновено спестяват много разходи), така и от крайните потребители, които остават доволни от нововъведенията, които улесняват и ускоряват тяхната работа.
New Horizons: Какво ти предстои като проекти (в личен и професионален план)?

Lubomir Stefanov: Най-интригуващите от новите проекти, които ми предстоят, са миграция към Exchange 2010 (разбира се) и внедряване на Office Communications Server 2007 R2. Крайната цел на тези проекти е повишаване на ефективността на комуникациите в организациите, по-добра организация на време, задачи, групови комуникации, резултатът от което ще е по-голяма ефективност както на отделния служител, така и на екипите. Технологиите се развиват постоянно и аз непрекъснато се стремя да съм на „гребена на вълната”, разучавайки тези, в които до момента имам опит. Разбира се човек не може да знае и да разбира от всички, но мисля, че гореизброените са предостатъчни, за да задържат интереса ми и голяма част от времето ми. И … като намеря поне малко свободно време, най-накрая ще се явя на сертификационните изпити за Exchange 2010. А курсът който предстои, всъщност е подготовка за първия от тях: Exam 70-662 TS: Microsoft Exchange Server 2010, Configuring
Любомир Стефанов отговаря също така компетентно и на въпроси свързани с класически рок, ски и китара.

26 май 2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *