ТОП 4 НАЙ-ТЪРСЕНИ БЛОКЧЕЙН ПРОФЕСИИ

Съвременните технологии безспорно променят бизнеса по начина, подобен на трансформацията след появата на интернет през 90-те години. Сред тези иновативни технологии блокчейн изпъква с изразен потенциал за радикално трансформиране на бизнес процеси, продукти и цялостното клиентско преживяване. Причините за това са многообещаващите възможности, които блокчейн технологията предлага. Това води до бързо увеличаващи се инвестиции от страна на бизнесите. Индустриите като финанси, здравеопазване, логистика, недвижимо имущество и други са в основата на интегрирането на блокчейн технологията. Gartner пресмята, че до 2030 година инвестициите в блокчейн ще надминат 3 трилиона долара. Съответно, това води до нарастване на търсенето на блокчейн специалисти, които да проектират и разработват реални, работещи софтуерни решения. Предлагаме ви да разгледаме няколко от технологично ориентираните роли, които опитът ни показва, че са критични за изграждането на блокчейн услуги и продукти.

1. Блокчейн Девелъпър

Сред най-често срещаните професии на блокчейн пазара е ролята на блокчейн девелъпър. Тези специалисти се занимават със създаването на децентрализирани системи, смарт контракти,  а често и нови блокчейн протоколи. Накратко, тези експерти представляват основата за компаниите, които планират да внедряват блокчейн или да изграждат децентрализирани приложения (DApps). Въпреки че подобно на други програмисти, стандартните техническите умения са необходими, блокчейн девелъпърите допълнително трябва да имат дълбоко разбиране за дистрибутираните технологии (DLT) и техните специфики.

Блокчейн девелъпърите трябва да са наясно с архитектурата на вече съществуващите системи както в компанията, за която работят, така и в компании, с които ще си комуникира блокчейн решението. Те трябва да се уверят, че осигуряват защита на транзакциите и предотвратяват потенциални хакове или злоупотреби. Блокчейн девелъпърите съчетават знания от различни области – от софтуерна архитектура до криптография и структури от данни. За да бъдат успешни, към стандартния стек от технологии, тези експерти трябва да владеят и специфични знания за Solidity, Truffle, Remix, Web3.js, Ganache и други. Това прави тяхната задача трудна, но и заплащането на такъв експерт е доста над средното – годишната заплата започва от 100 000* долара.

2. Блокчейн Архитект

Друга важна професия в блокчейн областта е ролята на блокчейн архитект. Тези специалисти осъществяват критичната връзка в колаборацията между различните отдели в една компания: разработка, UX дизайн, ИТ операции и мрежова администрация. За да се справят успешно с тази роля, блокчейн архитектите трябва да разполагат с отлични умения за планиране и комуникация. Предишен опит като разработчик е от полза за ефективното сътрудничество с тези отдели. Сред изискванията за тази роля е дълбокото разбиране за блокчейн, както и опит в DevOps, data science и криптография. Блокчейн архитектите са отговорни за възлагане на различни задачи и анализиране на получените решения. Техният приоритет е да се уверят, че блокчейн решението отговаря на целите на организацията, и че има необходимото ниво на сигурност и мащабиране. Поради тези сериозни задължения, годишното заплащане може да достига до 200 000* долара.

3. Блокчейн Инженер

Сред най-търсените и желани професии в областта на блокчейн технологиите е ролята на блокчейн инженер. Тези специалисти създават иновативни решения, които могат да променят бизнеса в различни индустрии. Те са отговорни за концептуализирането на една децентрализирана система от начало до край. От финансови компании до малки и средни предприятия, блокчейн инженерите са търсени за разработка на иновативни решения, стъпващи върху блокчейн. Тази роля изисква дълбоко разбиране на блокчейн технологията и способност за визуализация и детайлизация на сложни системи. Блокчейн инженерите съчетават технически умения със способността си да донесат осезаеми бизнес резултати. Опитът като разработчик, разбирането на бизнес процеси и желанието за постоянно учене са ключови за успешно изпълнение на тази роля. По тази причина и заплащането е сериозно – над 150 000* долара годишно.

4. Junior Блокчейн Девелъпър

Ако имате страст към програмирането, но вашият опит е ограничен, защо да не започнете в сфера, която тепърва драстично ще се разраства? Junior блокчейн разработчик е ролята, която би ви дала страхотно начало, ако желаете да се развивате в сферата на блокчейн технологиите. Работата включва помaгане на senior девелъпърите в процеса на разработка и тестване, изграждане на потребителски интерфейс (UI) и front-end за различни DApps, изграждане на прототипи (Proof of Concepts), и разбира се, непрестанно учене. За да бъдете успешни в тази роля, е необходимо да владеете поне един език за програмиране, като дори малък опит с back-end и client-side инструменти би бил предимство. Предварителното изискване е наличието на концептуално запознаване с криптография и блокчейн протоколи. Годишната заплата съставя около 80 000* долара.

РЕШЕНИЯ ЗА БЛОКЧЕЙН ОБУЧЕНИЯ

Стартирането на кариера в блокчейн областта предоставя огромни възможности за професионалното развитие. Очаква се блокчейн пазарът да нарасне значително в следващите години, предоставяйки огромен брой работни места по света. По изчисления на PwC (доклад “Time for trust”), до 2030 г. блокчейн пазарът ще нарасне до очаквани 40 милиона работни места глобално. Тъй като блокчейн технологията се развива изключително бързо, специалистите в тази сфера имат шанс да се развиват професионално и да учат нови неща на практика и без ограничение.

Независимо дали вече сте програмист или желаете да се преквалифицирате, в New Horizons Bulgaria можем да ви помогнем да стартирате вашата кариера в тази обещаваща област. При нас ще намерите специализирани курсове, отговарящи на вашите нужди и интереси.

  • Ако вие сте девелъпър и искате да се преквалифицирате към блокчейн, ви предлагаме Ethereum Training – Blockchain Development Bootcamp.
  • Начинаещите колеги, които тепърва навлизат в света на софтуерната разработка и им предстои да се запознаят с блокчейн основите, ще могат да почерпят много нови знания от курса Blockchain Architecture Training.
  • За специалисти без опит в програмирането, искащи да се задълбочат в бизнес аспектите на блокчейн технологията, подходящият курс е Blockchain – An Overview for Business Professionals.

С популяризирането на блокчейн в различни бизнес вертикали, тези роли ще останат много търсени, което прави експертните познания по блокчейн ценни и добро решение за кариерно развитие.

Нека участваме заедно в тази дигитална революция! Използвайте имейла office@newhorizons.bg за директна връзка с нас.

*Всички работни заплащания, споменати в статията, са ориентировъчни и са на база публични данни от Glassdoor, които могат да варират спрямо натрупан опит, географско положение, индустрия и други фактори.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *