Scrum Master и Product Owner – възможна стъпка в кариерата Ви

Младен Томов е Agile Coach и лектор по гъвкави методологии. Има над 15 години опит в софтуерната индустрия, като е заемал различни роли. Стартира кариерата си като Java разработчик и софтуерен консултант. От 2010 насам разширява опита си с роли в управление на проекти, екипи и продукти. Заемал ролята на Scrum Master, Product Owner, Product Manager, Engineering Manager. Опитът му включва наемане, мотивиране и управление на софтуерни инженери, провеждане на обучения и коучинг (ICF ACC), комуникация с клиенти и партньори, в това число и компании от Fortune 500.

Гъвкавите (agile) методологии стават все по-разпространени като подход на управление, трупайки популярност и привърженици и извън IT сектора. Нараства и търсенето на подготвени експерти, които да подпомогнат организациите в техния преход към този, често нов за самите компании, начин на работа.

Много е вероятно, щом четете настоящата статия, Вашата собствена организация да е въвела гъвкавите методологии или да планира това. Може и да сте чували от приятели, познати или бивши колеги за Agile и как се прилага в техните компании и да имате интерес да научите повече, привлечени от креативната среда и интересни проекти. Възможно е и текущата Ви роля да е свързана с управление на проекти или бизнес анализ и да искате да продължите експертното си развитие в agile среда.

Scrum

Съществуват различни agile методологии и подходи, приложими към управлението на проекти. Безспорно най-популярен и широко разпространен е Scrum (потвърдено от проучване State of Agile 2020 ). Scrum е рамка за управление на проекти, като работата се извършва в т.нар. спринтове, които могат да са с продължителност между една и четири седмици. Целта е в края на всеки спринт екипът да демонстрира работеща версия на продукта или част от него, която потенциално може да се достави на клиента. 

В Scrum имаме дефинирани следните три роли – Development екип, Scrum Master и Product Owner. Най-общо казано:

  • Development eкипът е отговорен за управлението на ежедневната работа;
  • Product Owner – отговорностите му са свързани с функционалността, по която се работи, така че екипът да донесе максимална стойност на клиентите;
  • Scrum Master – ролята е отговорна за ефективното и резултатно взаимодействие в екипа, така че да се постигнат работните цели. Негова отговорност е и това да подпомага организацията, за да разбира и прилага успешно принципите на Scrum.

Веднага прави впечатление липсата на установени и познати роли като проектен мениджър и бизнес анализатор. Това обаче не означава, че няма нужда от работата на тези експерти. С други думи – може да няма проектен мениджър, но има нужда от управление на проекта. Така че тази задача е разпределена между съществуващите три роли.

Важно е да изтъкнем и, че Development екипът е с по-голяма автономност и по-голяма отговорност за резултатите, които постига. Размерът на екипа е компактен – между 3-9 души. Екипът, също така, включва различните нужни експерти – програмисти, QA, дизайнери и други, които са необходими, за да се изпълнят целите на итерацията.

Често професионалистите с повече опит в управлението на проекти или анализа на изисквания се интересуват от ролите на Scrum Master и Product Owner.

Важно да направим уговорката, че, коя е по-подходяща за Вас, е въпрос и на кариерно планиране, лични предпочитания и силни страни. Нека разгледаме накратко тези две роли. 

Scrum Master

Scrum Master е този, който помага на колегите си да разберат и приложат по най-ефективен начин теорията, практиките, правилата и ценностите на Scrum. Необходимо е наистина добро познаване на Scrum и способност това знание да се прилага в организационна среда. 

Ролята на Scrum Master е не да управлява екипа, а да го улеснява, да премахва пречките пред ефективната работа и да подпомага екипа да развие нужните компетенции, за да се самоорганизира. В този смисъл ролята е пример за така нареченото „служещо лидерство“ (servant leadership). Често задачите му могат да включват неща като обучение на екипа за ключови концепции, свързани със Scrum, фасилитиране на екипни срещи, коучинг на екипа или на конкретен член на екипа, управление на конфликти и т.н.

Scrum Master-ът подпомага Product Owner-a и е ангажиран и със заинтересованите страни, за да могат те ефективно да взаимодействат екипа. Опитният Scrum Master е изключително ценен за организацията, в която работи, тъй като е ключов агент на промяната към организационна гъвкавост.

Product Owner

Ролята на Product Owner-а също е особено интересна – на практика това е гласът на клиента в процеса на разработка. Негова е отговорността за успеха на продукта или услугата, която се разработва. Негова е и отговорността за това екипът наистина да работи по тези задачи, чиито краен резултат ще бъде от най-голяма полза и с най-висока възвръщаемост за вложените време и усилия. 

Ролята е интересена, защото често Product Owner-ът има възможност да работи през целия жизнен цикъл на проекта – от зараждането на идеята за продукта или услугата, през формулиране и валидиране на визията, пътната карта, и конкретните функционалности, които ще бъдат реализирани. Необходимо е както добро разбиране на организацията и нейната стратегия, така и добро познаване на пазара и нуждите на потребителите. Нещо повече – умение това знание да се предава на останалите, да се взаимодейства с екипа и заинтересованите страни, да се реализират и аргументират взетите решения.

Product Owner-ът също е лидерска роля, защото никой друг не може да определи приоритетите и задачите пред екипа. Ако някой иска да направи промени, то трябва да ги синхронизира с Product Owner-а.

Как бихте могли да се подготвите?

Дори да имате опит в браншове, различни от ИТ, най-вероятно вече сте развили умения, приложими за тези роли. Често и голяма част от личностните характеристики, които биха Ви помогнали да сте успешен, са налице – Вие сте отговорен, проактивен, умеете ясно и стегнато да излагате тезите си и т.н. Допълнително предимство би могло да бъде, ако имате опит в организацията или сектора, в която дадена компания оперира, ако познавате основните заинтересовани лица, ако имате изградена силна лична мрежа и сте наясно как се вземат решенията.

В публичното пространство изобилства от различни ресурси по темата. Както и при много други практически умения, има различни начини да ги развиете.

Като за начало бихте могли да стартирате със следните ресурси (последвайте линковете):

Ресурси

–          Agile Manifesto – ценностите и принципите му са основополагащи и тяхното разбиране и, в последствие, въвеждане в работата Ви са от ключово значение.

–          Scrum Guide – Представя в синтезиран вид Scrum рамката – роли, церемонии и артефакти.

–          Product Ownership in Agile – Това е 15 минутна анимирана презентация и чудесно обобщение относно управлението на работата по продуктите. 

Сертифициране

Много от хората, с които съм разговарял и са били част от обученията ни, имат интерес и към формалното сертифициране. Разбира се, както във всички други сфери, и тук някои сертификати имат по-голяма стойност от други. Причината е, че получаването им изисква полагане на формален изпит, в който кандидатът демонстрира сериозни знания по темата. Усилията обаче си заслужават. Не само заради сертификата – макар, че все повече обяви за работа го посочват като изискване или предимство. Заслужават си заради фокусирания процес на подготовка, новите знания и перспективи, които ще придобиете. Ако това е важно за Вас, разгледайте сертификационните програми на scrum.org и по-конкретно PSM I и PSPO I.

Курсове

Курсовете дават възможност да разберете по-добре теоретичния материал посредством примери, дискусии с участниците и отговорите на въпроси от лектори, които имат практически опит. Ако имате интерес към сертифициране, то тогава от полза за Вас биха били курсовете, които Ви подготвят за явяване на сертификационен изпит.

Можете да се възползвате и от курсовете, които New Horizons Bulgaria организира, за Scrum Master и Product Owner.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси по темата

Изпратете Вашия въпрос към Младен Томов, като попълните формата:

Съжаляваме, но времето за задаване на въпроси изтече.
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *