Lean Six Sigma сертифицикация

Сертификацията на Lean Six Sigma е стъпаловидна, като всяко ниво представлява т.нар. „колан“, дефиниран от цвят – бял, жълт, зелен и черен. Всеки колан съответства на различно ниво на познание и умение за прилагане на Lean Six Sigma практиките.

Ще научим повече за разликите между отделните нива от Lean Six Sigma експертa – Васил Петров.

Васко, какви са възможните за сертификация за Lean Six Sigma?

Различните колани представляват различни експертизи в организацията, съответно и различна отговорност.

Белият колан е ориентировъчен, базов. Той свидетелства, че имаме обща представа какво е Lean Six Sigma.

Жълтият колан е роля, която подпомага Six Sigma проекти. Това означава, че ние сме запознати с фазите Define и Measure. Когато някой дойде при нас с конкретни въпроси, не се чудим защо ни задава даден въпрос, не си мислим, че това е поредната инициатива, която ще отмине, а напротив, се чувстваме ангажирани. Жълтият колан е подходящ за хората, които искат да се ориентират в методологията и да растат по-нагоре в сертификацията и отговорностите си в Lean Six Sigma проектите.

Много хора питат, необходимо ли е да бъдат жълт колан преди да станат зелен. Отговорът е „не“. Ако има истински интерес към тази методология, човекът може директно да се запише на зелен колан.

Зеленият колан има съществено по-голяма тежест от жълтия колан. Разликата е, че зеленият колан покрива 5те стъпки от методологията. Като зелен колан, човек може да отговаря за конкретни проекти в екипа си, което дава възможност и за постигане на конкретни резултати.

Черният колан дава доста по-задълбочени знания. Разликата със зеления е не толкова в материала, колкото в задълбочеността ни на разбиране. Очаква се, че ние можем да решим всеки проблем, с който се сблъскаме. В обучението за черен колан обръщаме повече внимание и на софтуера, подходящ за анализ на информация и данни.

Master Black Belt са хората, които се грижат за портфолиото от проекти. Те рядко движат директно проектите. Можем да ги наречем „агенти на промяната„. Това са много опитни хора с доста проекти зад гърба си. Те умеят да влияят върху участниците на проекта, умеят да ги карат да се фокусират върху правилните неща и да сменят посоката, когато е необходимо.

Продължете с: Lean Six Sigma – защо методът е подходящ за всяка организация?

Какви са първите стъпки, когато човек реши да учи и да се сертифицира по Lean Six Sigma?

Ако при другите методологии едно от задължителните условия е човек да има предишен практически опит, то при Six Sigma е достатъчно записване в курс. Моята препоръка е курсистите да идват на курс с подготвен проблем, с който те много често се сблъскват в практиката. Това е полезно, защото в рамките на 5-дневното обучение, те ще могат да видят проблема по различен начин.

Сертификацията се извършва при най-голямата сертификационна организация в света Intentional Association for Six Sigma Certification. За Green Belt изпитът е 3 часа, Yellow Belt – 2 часа, Black Belt – 4 часа. Изпитите могат да се вземат и от вкъщи, с включена камера, или в сертификационния център на Ню Харайзънс.

Човекът може да се яви на изпит в рамките на една година след приключването на курса, което дава голяма гъвкавост. Но моята препоръка е да не се чака 1 година, а изпитът да се положи веднага след курса. До момента има висока успеваемост от нашите курсове. Хората могат да се чувстват сигурни, че качеството, което предлагаме е достатъчно високо, за да вземат изпита веднага след приключването на курса.

За повече информация, можете да се свържете с нас по мейл: office@newhorizons.bg или телефон: +359 885 666 815.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *