Виртуални обучения – как да извлечем максимума от тях?

Настоящата ситуация предполага да учим предимно дистанционно. Ако никога не сте посещавали онлайн клас, доста бързо ще се ориентирате в софтуера и ще научите какво да правите и какво да не правите.  

Ето няколко съвета, за да извлечете максимума от Вашето виртуално учебно преживяване: 

Виртуалното обучение се провежда на живо с инструктор, което използва онлайн платформа вместо физическа класна стая.  

Виртуалните тренинги често използват софтуер за видео срещи – Zoom, ON24, Microsoft Teams, Cisco WebEx, Adobe Connect и др. Можете да се обучавате от Вашия дом, офис или от друга, предпочитана локация.  

Въпреки, че е не е нужно да посещавате физическа класна стая, помислете откъде ще Ви бъде наистина удобно да се потопите в учебната атмосфера.  

Тъй като вероятно ще използвате работния си компютър и бихте имали бърз достъп до служебната си поща, добра практика е да блокирате календара си и да включите автоматичен отговор, че сте извън офиса.  

“Бъдете” в класната зала, а не на много места едновременно – чатове, поща, и други задачи. Предупредете околните за Вашия график, така че да не ви прекъсват. 

Как протичат обученията? 

Можете да комуникирате с инструктора и останалите участници вербално и визуално. Инструкторът може да заглушава всички микрофони и да деактивира камерите, така че участниците по-лесно да се съсредоточат в новия учебен материал. 

Инструкторът ще споделя екрана си, ще можете да виждате слайдовете на учебната презентация и демонстрациите на лабораторни упражнения. В много отношения това отразява какво би направил инструкторът и във физическа класна стая. 

Виртуалните платформи предоставят набор от инструменти, които да повишат интерактивността на класа. Например, Adobe Connect позволява да бъдат провеждани анкети, курсистите да се разделят по групи в отделни учебни стаи за дискусии и упражнения. 

Много от курсовете се записват, за да можете отново да минете учебното съдържание, ако е необходимо.  

Какво да направите непосредствено преди първия си виртуален клас? 

Осигурете си добра интернет връзка. Ако е възможно – използвайте кабелна вместо безжична връзка. Избягвайте да държите отворени табове в уеб браузърите и помолете останалите, свързани към същата мрежа, да не използват стрийминг услуги или онлайн игри. Ако е възможно, спрете и чат сесиите, които не са свързани с обучението.  

Осигурете си втори монитор.  

Това ще е от особена полза, ако курсът включва и лабораторни упражнения. Докато гледате демонстрацията на инструктора на единия монитор, можете да повтаряте упражненията на другия. Като допълнителен монитор може да се ползва и телевизор. 

Тествайте звука. 

Може да се наложи да активирате аудио в конферентния софтуер и операционна система или да регулирате нивото на звука. Ако имате микрофон, намалете силата на звука на високоговорителите си или използвайте слушалки

Пригответе си хартиен бележник. 

Бележките на хартия са ценни по време на онлайн обученията, тъй като Ви позволяват да обобщавате ключови детайли. Това е и лесен начин да набележите въпросите, които искате да зададете на инструктора по-късно. 

Кога да влезете в сесия? 

Влезте в сесията на виртуалния клас по-рано – 30 минути в първия ден и 15 минути за следващите. Това Ви позволява да разрешите всички евентуални технически проблеми и ще си гарантирате, че не пропускате важна информация в началото на класа. 

Как да общувате в рамките на виртуалния клас? 

Вземете под внимание как Вашият инструктор предпочита да общувате с него и останалите участници, за да бъде класът максимално ефективен за всички. В общи линии, правилата, които се прилагат във физическа класна стая, са валидни и онлайн.  

Ако имате въпрос, вдигнете ръка. Вдигането на ръка е функционалност на повечето софтуери и дава информация на инструктора, че има въпрос към него. Ако пишете в чата, имайте предвид, че груповият чат е видим за всички участници, ако искате да обсъдите даден въпрос индивидуално, отворете частен разговор. 

Общувайте с Вашия инструктор свободно. Уведомете го, ако не можете да посетите урока поради технически затруднения или друга лична причина. Ако е необходимо да пропуснете сесия, инструкторът може да Ви изпрати информация и линк към записа на сесията, за да можете да наваксате.  

Технически затруднения 

Ако имате технически затруднения, можете да се обърнете към екипа по техническа поддръжка, до когото имате бърз достъп по телефон, имейл или чат.  

След края на всеки учебен ден 

В края на деня, прегледайте видео сесията и бележките си. Това ще Ви позволи да консолидирате ключови знания и понятия, както и да подготвите въпроси, които да зададете по време на следващата сесия. 

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *