Сливане на презентации в една обща чрез VBA макрос

Дори и за потребителите, които регулярно изготвят презентации в практиката си, обединяването на няколко презентации в една обща понякога би отнело доста време.

В тази статия ще покажем как чрез помощта на VBA макрос може да обедините слайдовете от всички презентации, намиращи се в една папка.

За целта първата стъпка, която трябва да направите е да подредите презентациите в последователността, с която желаете да бъдат импортирани слайдовете в т. нар мастер презентация. Най-лесно това може да сe постигне чрез индексиране в името за всяка презентация.

Следващата стъпка е да отворите първата презентация или да създадете нова в същата папка

Отворете с бърза клавишна комбинация Alt + F11 средата на VBA (Visual Basic for applications) , за да запишете макроса, който автоматично да извършва операцията на сливане.

В левия панел на VBA Project добавете нов модул с десен клик върху името изберете Insert – > Module

Създава се Module 1, а в панела вдясно поставете следния код:

Полученият резултат трябва да има следния изглед:

Затворете прозореца на VBA, и от таб View – > Macros.
Изберете името на макроса и натиснете бутона Run.

За отрицателно време макросът ще обедини всички слайдове от презентациите от текущата папка в отворената от Вас презентация.

Ако искате да запазите презентацията и макроса вътре в нея трябва да съхраните презентацията с разширение .pptm или с т.нар. тип на файл Power-Point Macro-Enabled Presentation.

Ако при обединяване на презентациите желаете изходното им форматиране да се запази в мастер презентацията използвайте кода от следния файл:

Прочете още: КАК ДА СЪЗДАДЕМ АВТОМАТИЧНО СЛАЙД СЪС СЪДЪРЖАНИЕ В POWERPOINT 2010/2007 ЧРЕЗ VBA , ДА СИ НАПРАВИМ ТОТО В ЕXCEL ЧРЕЗ VBA МАКРОС

За още по-ефективна работа с VBA разгледайте и предлаганите от нас курсове .

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    2 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *