Откриване на разлики между две големи шаблонни таблици с данни

Откриването на разлики между две големи таблици може да бъде много трудоемка задача. За щастие, има поне два лесни начина, по които можете да автоматизирате този процес.

Метод 1: Използване на TRUE или FALSE при съвпадение

Първият метод включва въвеждане на IF функция, в друга област от клетки със същия размер и форма. Най-доброто в този метод е, че можете да добавите формулата в една стъпка, без да се налага да копирате и разпространявате.

За да сравните областите от клетки, показани на Фигура 1, изберете празна област от клетки със същия размер- брой на редове и колони, започвайки от най-горната лява клетка (за примера клетка А1). Щракнете в лентата за формули и въведете следното: =IF(Old!A1=New!A1,New!A1,“No match“)

Фигура 2 – Работен лист „Comparison“

 

 

 

 

 

 

 

IF функцията проверява за съвпадение, в съдържанието на клетките в двете области. В случай на равенство, извежда резултат съдържанието на клетките, в случай на различие изписва „No match“. Потвърдете формулата, като натиснете CTRL и ENTER едновременно. По този начин не е необходимо да разпространявате формулата.

Метод 2: Използване на условно форматиране

Вторият метод често се предпочита, тъй като е по-лесно да се направят всякакви необходими промени, след като се направи сравнението. Отново, ако предположим, че сравняваме предходните два диапазона Фигура 1 Работен лист- Old и New, маркирайте диапазон А1: C21, в работен лист New, започвайки от клетка А1 ( за примера или най-горна лява клетка от вашата област).

След като маркирате областта от клетки изберете: Home Tab» Conditional Formatting» New Rule» Use a formula to determine which cells to format. 

Фигура 4– Работен лист: „New

И в реда „Format values where this formula is true“ запишете един от двата посочени начина чрез функция или формула:

=NOT(A1=Old!A1)

=А1<> Old!A1

И изберете желаното от вас форматиране, в случай на несъответствие между двете области от клетки. Форматирането ще се премахне автоматично, когато уеднаквите съдържанието в клетките.

Автор на тази статия е Христине Дикиджиян, инструктор по MS Office Excel в Ню Харайзънс България. Христине разсъждава аналитично и умее да обясни материала разбираемо, да приведе подходящите примери и умее да стимулира участниците да бъдат активни в учебния процес. Лесно се адаптира спрямо темпото на всяка група и нивото на познание на участниците в нея.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *