Знак плюс преди изписване на формула в Excel?

Може би сте забелязали, че има потребители на Excel, които при изписване на формула започват със знак “+”  или вече въведена формула започва с “=+”.

При съвременното използване на Excel всяка формула започва само със знак “=” и след него могат да се използват адреси на клетки и/или константи за извършване на изчисления. Причината да се използва знак “+” вместо “=” се корени в използването на стария синтаксис при изписване на формула, останала още от използването на Lotus 1-2-3. Това е програма за електронни таблици, използвана главно през 80-те години. Въвеждайки формули или стойности в Lotus 1-2-3 се използва знакът “+” вместо “=” както е сега в Excel. За да приобщят потребителите на Lotus 1-2-3 към използването на Excel при започване на формула със знак “+” Еxcel автоматично добавя знак “=” преди него.

На практика дали ще въведете формула като започнете със знак “+” или направо с “=” в Excel няма абсолютно никаква разлика. Допълнителният знак „+“ не оказва съществено влияние върху ефективността на изчисленията. Това може да се види в примерите по-долу:

Единственото предимство при започване на формула със знак “+” e при въвеждане на изчисления с константи, въвеждани чрез дясната цифровата клавиатура (NumPad). Така не е необходимо да измествате ръката си в ляво, за да въведете знак “=”.
Недостатъкът произлиза от факта, че това прави формулите малко по-дълги и следователно по-трудни за четене и може да обърка потребителите, които не знаят относно синтаксиса “=+”, което може и да е причината в момента Вие да четете тази статия. 🙂

Прочете още: КОЙ Е МЪЖ, КОЙ – ЖЕНА? СПОРЕД ЕГН-ТО , ПОЛЕЗНИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ ЗА MICROSOFT EXCEL

За още по-ефективна работа с Еxcel разгледайте и предлаганите от нас курсове с приложението.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *