Ще бъде ли ITIL® 4 революционно различен?

Какви са новостите в ITIL® 4 и има ли нужда от тях?

Промените в ITIL® не са революционни, а по-скоро еволюционни. Дигиталната трансформация изисква все по-голяма гъвкавост. Както и други методологии и добри практики, ITIL® се променя, за да продължава да бъде полезен на бизнеса в доставянето на услуги с висока стойност. В много от проектите се комбинират различни методологии, което изисква процесите на ITIL® да бъдат поставени в по-усложнен контекст. Традиционните практики на ITIL® ще бъдат интегрирани с ключови гъвкави методологии като Agile, DevOps и Lean. ITIL® 4 доразвива концепциите за стойност, резултати, разходи и риск, описани в ITIL® Practitioner, като поставя и силен акцент върху „continual improvement“. Също така акцентира върху приемането на по-цялостен подход. Фокусът е не е върху самите процеси, а върху това как да се достави максимална стойност. Например управлението на инциденти не е просто процес. Трябва да вземем предвид:

  • Хора и екипи, с техните роли, умения и компетентност;
  • Процеси, процедури, приоритети и тяхната стойност;
  • Технологични възможности;
  • Доставчици и партньори.

Какви промени предстоят в сертификатите?

Сертификационната пътека се разделя на 2 клона, насочени към различни професионалисти – Managing Professional и Strategic Leader. Managing Professional (MP) осигурява практически познания за управление на успешни ИТ проекти, екипи и процеси. ITIL Strategic Leader (ITIL SL) има отговаря за доставянето на услугите към клиента, които съответстват на бизнес стратегията му.

Какви са възможните стъпки, ако вече имате ITIL v3 сертификати?

  • Ако сте сертифициран ITIL® Foundation v3, трябва да положите изпит за ITIL® Foundation 4 след 28 февруари 2019г.
  • Ако имате 3-4 кредита, имате 2 възможности:
    • Да положите Foundation® 4 и да изберете специализиран модул, който представлява интерес за Вас.
    • Втората Ви възможност е да съберете 17 кредита от v3 и да минете модула ITIL® Managing Professional transition. Ползата от това решение е възможността да се прескочи v3 Managing Across the Lifecycle (MALC) курс и изпит. Можете да продължите да събирате кредити преди изпитът за ITIL® Managing Professional да бъде стартиран.
  • Ако имате 6 и повече кредита след Foundation, можете да продължите да събирате до 17 и да получите възможност да се явите на ITIL® Managing Professional.
  • Ако вече сте ITIL® v3 Expert, можете да преминете през модула ITIL® Managing Professional Transition, веднага щом бъде отворен изпита за него. Ако искате да се сертифицирате и за ITIL® Strategic Leader, е необходимо да преминете само през модула ITIL® Leader Digital & Strategy.

Когато преминете и двата клона, можете да се сертифицирате за ITIL® Master.

Промените ще бъдат постепенни, като версия 3 няма да бъде „пенсионирана“ преди юни 2020.

Научете повече за обучението по ITIL® 4 Foundation тук

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *