Откъде черпи знания продуктовият мениджър?

Антония Дицова е продуктов мениджър в SumUp и е един от професионалистите, които водят обучения в New Horizons Bulgaria. Антония скоро защити докторантура в Университета за национално и световно стопанство. За нея знаем също, че целенасочено отделя време, за да учи по теми, както свързани с работата й, така и с други сфери, обект на интерес. Затова я попитахме кои източници са й от най-голяма полза и как организира времето си, за да успява да научава нови неща.

С какво се занимаваш в момента и кои са основните канали, по които научаваш нови неща в тази сфера?

В последните 2 години се преориентирах от управление на проекти към продуктов мениджмънт.

Практика и обмяна на опит:

Уча най-добре с практиката и опита, включително чрез обмяната на опит с мои колеги и професионалисти в същата област.

Често се задава въпросът дали, за да работиш като IT проектен или продуктов мениджър е необходимо да имаш технически познания или да си бивш програмист. Тъй като аз съм с хуманитарен профил, а работя в технологичния бранш откакто съм завършила висшето си образование, съм намерила отговор за себе си. Когато искам да науча повече по даден въпрос, който не е в моите компетенции, първо се опитвам сама да си отговоря и търся информация в утвърдени Интернет източници. Ако не успея или не е достатъчно, се допитвам до моите колеги, които са винаги насреща и помагат. Докато се консултирам с тях водя записки. Важно е и научените неща да се прилагат в работата, за да видиш дали работят за теб и нуждите ти или трябва да се адаптират. Разбира се, понякога прилагането на нови практики и техники може да се окаже неуспешно, затова е важно да работиш в среда, в която се ценят експериментите и ученето от грешките. Важно е да успяваш и бързо да реагираш след допусната грешка.

Блогове:

На второ място – чета блогове. Бих препоръчала няколко блога, които са водещи в областта на продуктовия мениджмънт – Mind the Product, SVPG (Silicon Valley Product Group)Stratechery. Също и сайтът medium.com, който е страхотен куратор на разнообразна информация, споделен опит и мисли от световни технологични (и не само) лидери.

Тъй като информацията е доста, съм установила начини по-лесно да избирам какво да чета. Филтрирам съдържанието според личните си интереси и следя рейтингите, които статиите получават от читателите – това в повечето случаи е гаранция за качествено съдържание.

Абонирала съм се и за бюлетините на изданията, които са ми интересни, за да ми предоставят сами съдържание, което потенциално ще ми хареса.

В допълнение към блоговете – съществуват и много онлайн и офлайн общности от професионалисти, в които хората споделят казуси, практики и техники в детайл. Там можем да получим интересни идеи или да се допитаме за предложения или мнения (като ProductTank Sofia Community, Product School и др.).

Конференциите:

С голяма полза бих откроила конференциите. В последната година имах възможност да присъствам на 2 международни конференции по продуктов мениджмънт. Това беше страхотен опит, не само защото се запознах с нови хора, но и защото имах възможността да видя как световни компании създават и развиват продуктите си.

Едно от събитията, които посетих беше Product Management Festival в Цюрих. Организиран е в 3 паралелни трака, тип лекции и уъркшопи. В уъркшопите ми допада, че мога да установя по-непосредствен контакт с хората. Там участниците са по-отпуснати, открити и по-лесно споделят и задават въпроси за конкретни казуси от работата си.

Второто по-голямо събитие за мен през тази година беше именно уъркшоп с около 70-80 участника. Лектор беше Marty Cagan, автор на една от топ книгите в областта на продуктовия мениджмънт. Той, с богатия си консултантски опит, даде множество примери с конкретни компании и екипи, с които е работил.

На конференциите се обсъждат по-скоро тенденции, ключови моменти от развитието на дадена индустрия, интересни проекти или практики, които човек може да проучи сам допълнително при интерес.

Кога най-често отделяш време, за да научаваш нови неща?

Обичам да чета и да уча, когато е тихо. В началото на деня, когато отида в офиса и си направя кафе, прочитам статия или дискусия, която съм си набелязала преди това. Понякога в обедната почивка гледам видео в Youtube или слушам подкаст. Аз съм от хората, които имат по 30 отворени таба в браузъра си, които чакат да бъдат прочетени. Това ме вдъхновява. И макар информацията да е твърде много за времето, с което човек разполага, опитвам да заделям поне 1-2 часа на седмица в учене на нови неща или просто четене. Успявам да го направя най-вече през седмицата, а уикендите са посветени на дъщеря ми.

Със семейството ми пътуваме, ходим на планина, спортуваме, виждаме се с приятели. Трябва да има баланс, за да се чувства човек щастлив и удовлетворен.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *