Облачни технологии и Amazon Web Services в България

За нас е удоволствие да ви запознаем с Ивайло Връбчев, инструкторът ни по Amazon Web Services. Ивайло е консултант по облачни решения и тим лидер в своята компания.

Amazon Web Services(AWS) е технология, която тепърва навлиза в България, и за която се търсят много специалисти извън страната. В тази статия ще научите повече за неговата гледна точка за Cloud Computing-а в България, как той се е ориентирал към тази област и как е задълбочавал познанията си в нея.

От колко време се занимаваш с Cloud Computing? 

В началото на кариерата си, преди 10 години, се занимавах със системна и network администрация на on-premise инфраструктура. От 4 години се занимавам с Cloud Computing, а в последните две – изцяло с Amazon Web Services.

Как реши да разшириш познанията си в тази област?

Като дългогодишен системен администратор, много нощи съм се е борил с хардуерни и мрежови проблеми (дали кабелът е правилно свързан, например) и ми хареса идеята да използвам знанията и изградената инфраструктура на едни от най-добрите експерти в тази област.

Възможността да практикувам новите подходи, като Infrastructure as a Code (IaC), Immutable infrastructure в една напълно програмируема среда също ме спечели много бързо.

Услугите в публичните облаци и в частност “Amazon Web Services” ни дават ниво на абстракция, което ни позволява да се занимаваме предимно с нещата, които имат добавена стойност за нас и нашето архитектурно решение. Това за мен е много ценно предимство.

Би ли ни разказал какви учебни методи си използвал до момента за себе си и с какво са ти били полезни?

Learning by doing” е моделът, който винаги съм следва. През последните години имах възмоността да съм част от изграждането на много комплексни проекти върху Amazon Web Services. Имат добра документация и и научих много неща, а и все още уча в движение. Също така “whitepapers” и презентаци предимно от “AWS re:Invent” ми позволиха да науча неща, които до момента не съм прилагал на в практиката си.

Минавал съм и онлайн тренинги. Те ни дават бърз достъп до теми, които са ни интересни към настоящия момент. За съжаление, колкото и да напредва технологията, обучения на запис са еднопосочни и лектора няма директна връзка с човека зад екрана.

Аз самият водя присъствени обучения в група. Според мен основната полза на този тип обучения е, че дават директен канал за адресиране на въпросите ни на момента. Разбира се и регулиране на темпото на преподаване спрямо съответната група. Често пъти в обучения хората научават това, което са решили, след значително повече време.

За кого е предназначено обучението по AWS Certified Solution Architect, което провеждаш при нас?

Курсът е подходящ за хора, които все още прохождат в cloud computing-а. Всички знаем, че тенденцията е търсенето на облачни специалисти да нараства. Преди специалистите винаги се деляха на Windows и Linux, сега ще се вижда все повече разделение на Amazon Web Services и Azure.

Всеки уважаващ себе си облачен специалист трябва да познава поне основните услуги на AWS. В работата ни често се случва клиентът да не знае кой облак да ползва. Наша отговорност е да му дадем експертна оценка за плюсовете и минусите на различните варианти. Също така с времето ще се срещат все повече хибридни системи между повече от един публичен облак.

Повече за обучението, прочетете тук – AWS Certified Solution Architect

Вече можете да се явите и на изпит по AWS в изпитния център на New Horizons Bulgaria.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *