Windows Server 2016 – проекция на бъдещето на Microsoft в областта на сървърните операционни системи.

Windows Server 2016Windows Server 2016 Technical Preview 5 вече активно се тества от компаниите, използващи Microsoft Windows сървърни операционни системи. Microsoft все още не са обявили датата на официалното издание на новата операционна система, но се очаква това да се случи в периода септември или октомври месец тази година.

Windows Server 2016 UI

Рекламната кампания дефинира Windows Server 2016 като “cloud-ready”, т.е. тясно интегрирана с облачните услуги, които се оформиха като основна тенденция в ИТ индустрията през последните години. Това е основен фокус и на Microsoft, предвид това, че налагането на облачните услуги предоставя широки възможности за предоставяне на различен набор услуги, които могат да се променят и нагаждат бързо спрямо бизнес изискванията. Това от своя страна води и до увеличаване обема на предоставяните ИТ услуги, което се отразява благотворно на бизнеса на ИТ компаниите. Една от новите технологии, които се появяват в Windows Server 2016 при използване на облачните услуги, са т.н. Hyper-V Containers. Много интересна и перспективна технология, която е възможно да направи революция в областта на виртуализацията. Самите Microsoft, когато презентираха тази технология, все още не можеха ясно да дефинират нейното бъдеще, но определено очакванията като потенциал са доста обещаващи. Коректно е да се отбележи, че тази технология не е изобретение на Microsoft, а е “заимствана” от други вече съществуващи, каквато е наложената практика в ИТ индустрията (за добро или лошо). Ще се появи и допълнителна версия на операционната система. Това е така нареченият Nano Server, който отразява последните тенденции в областта на информационната сигурност, като от друга страна позволява по-гъвкаво управление на сървърните услуги.

Windows Server 2016 System

Мога да продължа и с останалите “революционни” новости, маркетингово описващи промените, но те според мен се изчерпват основно с описаното по-горе.  Все пак може да се каже, че останалите промени са свързани със съществено подобряване на технологиите, налични вече в предишните версии на  Windows Server.

Прави впечатление развитието на DAC технологията, въведена първоначално в Windows Server 2012. Също така последващото развитие при управлението на дисковите масиви, подобренията при използване на Federation services и PowerShell модулите. Разбира се, има и други допълнителни промени, оптимизиращи значително работата, както и наличието на по-удобния графичен интерфейс от Windows 10.

Windows Server 2016 Power Shell

В заключение мога да обобщя, че Windows Server 2016 едва ли ще е толкова новаторска операционна система, а по-скоро отразява стратегическите бизнес концепции на Microsoft от последните  години. От друга страна, както по традиция се случва с Microsoft в последните години,  съществените промени идват със следващите издания на съществуващите вече операционни системи. Типичен пример за това беше Windows Server 2012 и неговото наистина съществено подобрено издание, означено като R2. Така че истинската революцията може би предстои със Windows Server 2016 R2.Бъдещето е пред нас…

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *