Подготовка, курс и изпит – ITIL® MALC

itil_logo_peoplecertПоредицата статии „Подготовка, курс и изпит“ цели да ви подготви максимално добре за вашия курс и последващия сертификационен изпит.

В тази статия ще ви запозная с последния, но и най-труден курс преди постигането на ниво ITIL® Expert, а именно ITIL® Managing Across the Lifecycle (MALC).

ITIL® MALC

Основната причина да посетите този курс е да постигнете нивото ITIL® Expert. Предимствата на това ниво са очевидни, но все пак за мен лично най-важно от тях е, че ITIL® Expert е международно признат сертификат, който ще потвърди, че сте натрупали опит и знаете как да приложите цялата рамка от добри практики ITIL®, с цел постигане на оптимално ниво на управление на вашите IT услуги или т.н. IT Service Management.

Ето и основните параметри на провеждане:

  • Продължителността на курса е 5 дни;
  • Въпросите са 10, но сценарият е само един;
  • Максималният брой точки е 50 и за да вземете изпита са ви нужни поне 35;
  • Времетраенето е 120 минути, като има и допълнително време;
  • Засягат се връзките между процесите и всички фази на ITIL®.

strange

Подготовка

Добрата подготовка помага курсистите да са по-спокойни по време на курса и съответно да извлекат максимална полза от него. Това важи в изключителна степен за ITIL® MALC.

Четене на материали

Задължително е да си припомните всички материали, които сте събрали до момента:

  • ITIL® Foundation
  • ITIL® Intermediate

Много е важно да се запознаете и със сценария, по който ще бъдат зададени поне 9 от 10-те въпроса. Този сценарий е достъпен в интернет. Ако не го намерите, просто ни пишете.

Поставяне на цели

Ключов момент при подготовката е да си поставите конкретни цели за присъствие на самото обучение. Тези цели могат да бъдат:

  • Лични, например получаване на нови знания с цел кариерно развие;
  • Професионални, например конкретни проблеми поставени от вашия мениджър;
  • Смесица от двете.

Важно е още в самото начало на обучението тези цели да бъдат поставени пред инструктора, за да може той/тя да ви поднесе съдържанието на курса така, че да постигнете тези цели.

Курс

По време на курса:

  1. Трябва да се запознаете максимално добре с учебния материал – не подценявайте материалите, които са ви предоставени.
  2. Да зададете нужните въпроси за да постигне поставените предварително цели – вие определяте нивото на детайл: ако няма въпроси, няма да получите и точните отговори.

Много е важно да прочетете внимателно предоставените ви материали, защото те са подбрани т.че да получите правилната доза теоретични и практични знания. Подчертавам правилната, защото е изключително важно да се намери баланс между прекалено много и прекалено малко като обем на материалите. Ако обаче прецените, че има пропуски не се срамувайте да попитате.

aviator-600

Изпит

За да се явите на изпит е задължително:

  • Да притежавате нужния брой точки – 17 ( 2 от ITIL Foundation + минимум 15 от ITIL Intermediate);
  • Да присъствате на курс, воден от сертифициран инструктор, за да може да се явите на изпит.

Относно формата на самия изпит:

  • Въпросите са базирани на сценарий, който е предварително достъпен. Важно е да разберете възможно най-бързо какви са проблемите, които сценария затсяга и оттам да изберете правилния отговор при отговора на конкретните въпроси.
  • Времето не е малко, но не е и много. Имате 10 въпроса.
  • Има 4 примерни отговора, като най-правилният ви носи 5 точки. Следващият верен отговор, но не покриващ напълно сценария, ви носи 3 точки. Отговорът, който покрива съвсем малка част от сценария, ви носи 1 точка, а напълно грешният отговор ви носи 0 точки. Тук е важно да отбележа, че много често разликата между 0-та и 5-цата е минимална, т.е. изисква се наистина добро познаване на рамката, за да бъде избран правилният отговор.
  • Имате достатъчен брой примерни въпроси. Не търсете допълнително, а се фокусирайте върху това как да подобрите техниката си на отговаряне, за да може да откриете верния отговор по повече от един начин.

Надявам се, че съм успял да отговоря на всяко ваше притеснения и сте готови да се запишете на курс от нивото ITIL® MALC.

Ще се радвам да получа вашето мнение за този материал и да отговоря на възникнали въпроси. Можете да ги споделите като коментар към тази статия или да се присъедините към дискусиите в групата IT Service Management (ITSM) Bulgaria.

ITIL® е регистрирана търговска марка на AXELOS Limited. Swirl logo™ е търговска марка на AXELOS Limited.
Акредитираните ITIL® курсове се доставят от Ню Харайзънс България, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, и New Horizons CLC- 5Point Enterprises, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, което означава, че доставяме най-новите официални курсове, за да получите най-добри резултати от инвестицията си в обучение.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *