ADBlock – заплаха за безплатния софтуер или средство за безопасно сърфиране?

Adblock програмите са инструменти за безопасно сърфиране. Нека ви представя моята обосновка и лична гледна точка от позицията на човек, занимаващ се с маркетинг и програмиране.

ADBlock-security

Когато през 2010 г. купих първия си Android телефон, бях впечатлен от начина, по който Google предлагаше безплатни апове в контраст с Apple. Само благодарение на едно малко банер поле, най-често в началния прозорец, платени програми и игри станаха безплатни и достъпни за всички.

Дотук добре, но като всеки инструмент, той може да се ползва както за добро, така и за зло. Най-честият критерий за получаване на приход е броят кликове върху предоставеното рекламно поле на сайт или програма. Но без да има критерии и за качество, често може да се натъкнем на така наречените Clickbait заглавия, реклами или елементи от страници, които подвеждат.

Докато Google с AdSense, имат добри механизми за оценка и филтриране на реклами, много други компании ще ви позволят да рекламирате, каквото пожелаете.

Ще ви дам няколко примера:

  • Помолиха ме да погледна телефон, който изписва, че има 5 вируса… Звучи ли ви познато? Това беше банер реклама.
  • Видях банер, свързан с PayPaI. Забелязвате ли, че буквата “L” всъщност е голямо”i”?
  • Много сайтове имат голям Download бутон и друг, по-малък, който е трудно забележим. Големият обаче ви сваля друга програма, която ще ви „помогне“ по-сигурно и бързо да инсталирате исканата, но всъщност ви инсталира и други „полезни“ програми.

Друг проблем е агресивността на рекламите. Докато примерите по-горе са опасни, то рекламите могат да бъдат просто досадни и дразнещи. Пример е любим мой спортен сайт, които ме ужаси, след като го отворих без AdBlock. В началото излиза видео реклама със звук, което всички колеги чуха, след това, докато четях новина, банери започнаха да се разширяват или появяват, блокирайки съдържанието на статията.

Никога не съм мразил рекламата, даже отчасти това работя. Това, което ме притеснява, е агресивността, липсата на контрол и проследяването.

Нека ви дам няколко лични съвета как да сърфирате по-сигурно:

Инсталирайте програма за блокиране на реклама

Един от основните проблеми при ползването на такъв софтуер е спиране развитието на безплатното съдържание. Често обаче създателите имат механизъм за дарения или участват в crowdfunding сайтове, като Patreon. Ако все пак не ви се плаща, винаги може да изключвате програмата предварително.

Ще се радвам в бъдеще тези ADBlock програми да дават възможност да се наказват или поощряват само определени рекламни мрежи или сайтове (примерно посредством whitelists), а не всички.

Пишете важните сайтове ръчно или ги отваряйте посредством bookmarks

Споменах по-горе разликата между PayPal и PayPaI – изглеждат еднакво, но второто е с правописна грешка. Добра практика е сайтове за разплащане, интернет банкиране и др. да ги имате записани или да ги пишете ръчно. При записване на сайтове е добре да изтриете всичко след знака въпросителна „?“ (включително и самият знак). Често след него може да има код за идентифициране. Най-сигурно е адресът на страницата да е само домейн, например: www.newhorizons.bg.

Изключете си Flash анимациите от браузера

Flash анимациите са изключително опасни, поради това, че долу вляво на браузера не се вижда накъде ще ви отведе рекламата. За 2015 година са били открити повече от 300 бъга в adobe flash player.

Добрата новина е, че дори IE може да блокира Flash от Tools > Manage Add-ons > откривате Flash и/или Shockwave Flash и давате disable.

При Chrome пишете в адрес лентата сайта: chrome://plugins, аналогично при Firefox пишете: about:addons.

Използвайте поне 2 имейла

Често чуваме как сайт или мрежа от сайтове са били хакнати. Това означава, че ако сте ползвали съответния сайт, вашите пароли с имейл адрес вече се знаят от злонамерени лица.

Добре е да имате един личен имейл за регистрации за банки, PayPal, Google и т.н. и друг за сайтове, в които не сте сигурни.

Така, ако хакнат слабо защитен сайт, нито вашият основен имейл ще бъде достъпен, нито паролите.

Аналогично може да имате и 2 професионални имейла, един за кореспонденция и достъп до работната мрежа/платформа и един за регистрации в други сайтове.

Сменяйте паролите често

Едно от най-досадните ми задължения е смяната на пароли през 1-2 месеца. За съжаление това действие вече е необходимост, защото често се хакват бази данни с пароли, които са на няколко години.

Добър трик е да измисляте пароли, като буквите ги заменяте със символи и цифри, leet или 1337 е добър пример.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *