Подготовка, курс и изпит – ITIL® Intermediate

itil_logo_peoplecertПоредицата статии „Подготовка, курс и изпит“ цели да ви подготви максимално добре за вашия курс и последващия сертификационен изпит.

В тази статия ще ви запозная с курсовете от ниво ITIL® Intermediate, какво представляват и какви са моите препоръки относно правилната подготовка, избор на курс и успешно взимане на изпит.

ITIL® Intermediate

Нивото на сертификация ITIL® Intermediate се състои от два основни потока: Lifecycle и Capability.

ITIL® Intermediate Lifecycle

В този поток се съдържат следните курсове:

Ето и основните параметри на провеждане:

  • Продължителността на всеки един от тези курсове е 3 дни;
  • Носят ви по 3 точки по пътя за ITIL® Expert.

ITIL® Capability Lifecycle

В този поток се съдържат следните курсове:

Ето и основните параметри на провеждане:

  • Продължителността на всеки един от тези курсове е 5 дни;
  • Носят ви по 4 точки по пътя за ITIL® Expert.

Всеки кандидат е свободен да избере курсове и от двата потока, като целта е заедно с ITIL® Foundation сертификата, който носи 2 точки, да бъдат събрани общо 17 точки. Моят съвет е да не смесвате курсовете, а да вземете всички от даден поток. Така ще сте сигурни, че сте покрили нужния материал, за да се подготвите за последния изпит ITIL® Expert: Managing Across the Lifecycle (MALC) (2011 Edition).

Относно избора на един от двата потока, моята препоръка е Capability. Този поток има няколко важни предимства:

  • Продължителността на курса е 5 дни, което позволява повече практически примери и дискусии;
  • Броят на изпитите е 4 – всеки изпит изисква подготовка;
  • Засягат се връзките между процесите и отделните фази на ITIL®.

Подготовка

Добрата подготовка помага курсистите да са по-спокойни по време на курса и съответно да извлекат максимална полза от него.

Четене на материали

Задължително е да си припомните материала от ITIL® Foundation курса, особено ако сте го взели преди повече от една година.

Поставяне на цели

Ключов момент при подготовката е да си поставите конкретни цели за присъствие на самото обучение. Тези цели могат да бъдат:

  • Лични, примерно получаване на нови знания с цел кариерно развие;
  • Професионални, примерно конкретни проблеми поставени от вашия мениджър;
  • Смесица от двете.

Важно е още в самото начало на обучението тези цели да бъдат поставени пред инструктора, за да може той/тя да ви поднесе съдържанието на курса така, че да постигнете тези цели.

275H

Курс

По време на курса:

  1. Трябва да се запознаете максимално добре с учебния материал – не подценявайте материалите, които са ви предоставени.
  2. Да зададете нужните въпроси за да постигне поставените предварително цели – вие определяте нивото на детайл: ако няма въпроси, няма да получите и точните отговори.

Много е важно да прочетете внимателно предоставените ви материали, защото те са подбрани така, че да получите правилната доза теоретични и практични знания. Подчертавам правилната, защото е изключително важно да се намери баланс между прекалено много и прекалено малко като обем на материалите. Ако обаче прецените, че има пропуски не се срамувайте да попитате.

Изпит

За да се явите на изпит, е задължително:

  • Да притежавате IТIL® Foundation сертификат;
  • Да присъствате на курс, воден от сертифициран инструктор, за да може да се явите на изпит.

Относно формата на самия изпит:

  • Въпросите са базирани на сценарии, които не са предварително достъпни, а се предоставят заедно с изпита. Важно е да разберете какъв е точно проблемът, който сценарият засяга и оттам да изберете правилния отговор.
  • Времето не е малко, но не е и много. Възможно е сценариите да се обемисти и да ви отнемат значително време, за да бъдат прочетени.
  • Има 4 примерни отговора, като най-правилният ви носи 5 точки. Следващият верен отговор, който обаче не покрива напълно сценария, ви носи 3 точки. Отговорът, който покрива съвсем малка част от сценария, ви носи 1 точка, а напълно грешният отговор ви носи 0 точки. Фокусирайте се върху това да откриете кои са двата най-неправилни отговора, защото, за да вземете изпита, са ви нужни шест 3-ки и две 5-ци или общо 28 точки.
  • Имате достатъчен брой примерни въпроси. Не търсете допълнително, а се фокусирайте върху това как да подобрите техниката си на отговаряне, за да може да откриете верния отговор по повече от един начин.

Надявам се, че съм успял да отговоря на всяко ваше притеснение и сте готови да се запишете на курс от нивото ITIL® Intermediate.

Ще се радвам да получа вашето мнение за този материал и да отговоря на възникнали въпроси. Можете да ги споделите като коментар към тази статия или да се присъедините към дискусиите в групата IT Service Management (ITSM) Bulgaria.

ITIL® е регистрирана търговска марка на AXELOS Limited. Swirl logo™ е търговска марка на AXELOS Limited.
Акредитираните ITIL® курсове се доставят от Ню Харайзънс България, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, и New Horizons CLC- 5Point Enterprises, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, което означава, че доставяме най-новите официални курсове, за да получите най-добри резултати от инвестицията си в обучение.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *