Извличане на ефективни изисквания – как да се справим с предизвикателството?

Димитър Попов Димитър Попов е Certified Professional for Requirements Engineering (IREB®) с 8 години опит в сферата на бизнес анализа. Участвал е в проекти за мобилни и уеб приложения, мащабни телекомуникационни услуги и системи. В момента е част от международен екип, реализиращ инфотейнмънт системи за водещи автомобилни производители. Димитър е Вицепрезидент Маркетинг към МИБА София – българския секция на International Institute of Business Analysis (IIBA). Провежда бизнес анализ курсове към Ню Харайзънс България.

Какво са ефективни изисквания от гледна точка на бизнес анализатора?

Това са изискванията, които са идентифицирани достатъчно рано, съгласувани с всички stakeholder-и, изяснени са всички съпровождащи ги детайли и са написани достатъчно кратко и ясно, за да може всички заинтересовани страни да ги четат с желание. 🙂

Какво специфично има в „извличането“ на изисквания и необходимо ли е специализирано обучение?

Според мен, ако човек иска да е добър в дадена сфера – то трябва да е разполага с възможно най-голям арсенал от техники, които да прилага. Бизнес анализатор не е професия, която се научава – при нея откриваш нещо ново във всеки проект, stakeholder… Каквото е работило днес – може да не работи утре. Затова е и толкова интересна работата.

А обучение е необходимо и причините са много, като за мен най-важните са:

  1. Специализираните обученията винаги представят най-актуалните тенденции в съответната област. Пример е и курс Eliciting and Writing Effective Requirements, който е базиран на BABOK v3.
  2. Обученията съдържат концепции и техники, използвани в реални условия от най-изявените професионалисти в областта. Вероятността да са приложими в повечето типове проекти е голяма.
  3. За да си спестите няколко месеца четене на специализирана литература или години експериментиране с подходи за реализиране на дадена задача.
  4. На обученията се запознаваме с хора, работещи в различни от нашия домейн, които са се сблъсквали с различни предизвикателства. Това е време, в което може да обменим опит с тях и да създадем нови контакти.

Business analystКаква част от работата на бизнес анализатора е извличане на изисквания?

Зависи от спецификите на проекта и на каква фаза в него се включвате. Ако влезем в контекста на конкретна задача за анализ, то в началото ѝ около 90 % от работата на бизнес анализатора е извличане на изисквания, като постепенно този процент намалява. След всяка requirements review сесия има временни завишения, но това не винаги е задължително.

От кого се извършва тази дейност в компании, в които няма бизнес анализатори?

„Бизнес анализатор“ е просто име на роля, която предполага извършване на дейности, свързани с менажиране на изисквания. Във всяка компания има такива хора, наречени по един или друг начин (пример – аз съм бил business analyst, requirements engineer, а сега system engineer и въпреки това, моите задължения до голяма степен са останали същите). Други подобни наименования са: (Business) System Analyst, Functional Architect, Product Manager и дори Project Manager. Общото между тях е, че имат за цел да доставят на клиента си продукт, който покрива напълно бизнес нуждата му и е реализиран, следвайки дългосрочната стратегия за развитие на клиента. Те осигуряват гладка комуникация между всички stakeholder-и и са single point of contact за въпроси, свързани с изискванията.

Предстои са проведеш курс Eliciting and Writing Effective Requirements. Как той ще помогне на участниците да бъдат по-успешни в работата си?

Курсът е доста обширен – засягат се теми като: какво е бизнес анализ и защо има такава роля, какво е изискване и какви типове има, къде може да открием нужната ни информация, как да се подготвим и съберем нужната ни информация/изисквания, как да ги структурираме и представим пред stakeholder-ите, за да получим тяхното съдействие и одобрение. Някои хора са силни в извличането на изискванията, други – в документирането… Целта на курса е да попълни пропуските и да структурира знанията им.

Освен това, всеки от нас има любими техники, които използва в ежедневието си, понякога дори подхождаме към всички задачи по един и същ начин. В този курс ще научим какви други варианти има пред нас и кога да ги използваме.

Благодаря за този разговор! 

Интересувате се от курса? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *