Защо всички трябва да имат ITIL® сертификация?

Знам, че заглавието звучи доста маркетингово, но ще се опитам да ви убедя, че целта ми е съвсем друга. И така, нека да видим, защо всички трябва да имат ITIL® сертификация?

ITIL certified

Наскоро имах семинар и в неговия край към мен се приближи една от участничките с въпрос относно явяване директно на ITIL® Foundation изпит, без да присъства на курс с инструктор. Дадох й няколко съвета, но добавих, че ще е добре да си помисли сериозно относно тази тема, защото дори и да може да се подготви сама за изпита, ако се включи в група с инструктор, ще научи много повече за практическото приложение на ITIL® и как може да бъде имплементиран  IT Service Management в дадена компания.

За мен най-голямото предимство на това да бъде постигната ITIL® сертификация е, че за тези няколко дни бързо лесно могат да бъдат научени и разбрани основни понятия като:

  • Какво е услуга (service)?
  • Какво е IT Service Management?
  • Какво е процес?
  • Как процесите подпомагат предоставянето на услуги?
  • Какво е клиент (customer) и потребител (user)?
  • Как да бъде дефинирана услуга и как да бъде предоставяна чрез SLA?
  • Защо изобщо са ни нужни SLAs?
  • Какво е Business Case?

Освен изброените по-горе могат да бъдат научени и много други ключови понятия, които са много далече от познатата ни IT вселена. Силно вярвам, че дори и да притежавате ветеринарна клиника или фабрика за производство на обувки, ще можете да научите много полезни практики за вашия бизнес. Ще се развиете и като личност. Винаги давам пример с т.н. CSI подход (approach). За мен, този подход чудесно може да бъде използван и в личния живот, когато например решите да се подложите на диета. Първо вие трябва да дефинирате своята визия (vision). Жените са много креативни в това отношение. Чувал съм, че си купуват дрехи с по-малък номер, за да могат много по-лесно да си представят желаната крайна цел. След това трябва да си направите план и да го следвате, докато постигнете това, което сте решили първоначално. ITIL ни учи, че трудното е да запазите това ново ниво в дългосрочен план и да го направите вече част от вашата нормална работа. Звучи ли ви познато?

Като инструктор винаги се опитвам да покажа, че ITIL не е колекция от случайно събрани полезни факти, а е източник на знания, които могат да бъдат ползвани за решаване на проблеми, за по-лесно извършване на конкретни задачи или най-малкото да ви покаже, че не сте сам в това, което вършите, а сте част от една цяла организация. Последното е изключително важно, защото в много компании съм виждал т.н култура на обвинение един спрямо друг. При тази култура на работа следващият по веригата бърза да обвини предишния за всички проблеми, които са достигнали до него, без да осъзнава, че и двамата са част от процес и, че причината за тези проблеми може да е на процесно ниво.

Наскоро ми се наложи да обясня на клиент, че в момента, в който започнете да предоставяте услуги, е задължително да имате вече имплементирани процесите Incident Management  (менажиране на инциденти) и Request Fulfillment (изпълнение на заявки). Логично е нали? Откъде знаете за тези процеси? Може би сте били на ITIL курс?

Никола ГайдаровНикола Гайдаров е сертифициран ITIL Expert, ITSM консултант и инструктор в Ню Харайзънс. Има 10 години опит в управлението и създаването на процеси и услуги.

ITIL® е регистрирана търговска марка на AXELOS Limited. Swirl logo™ е търговска марка на AXELOS Limited.
Акредитираните ITIL® курсове се доставят от Ню Харайзънс България, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, и New Horizons CLC- 5Point Enterprises, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, което означава, че доставяме най-новите официални курсове, за да получите най-добри резултати от инвестицията си в обучение.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *