Лилия Николова 3 в 1: работа, отдаденост и талант

Лилия Николова е инструктор за Microsoft Office и Cisco обучения в Ню Харайзънс. За 9 години е предала знанията си на над 4300 курсисти от водещи компании в България. Задълбочените познания, в съчетание с неподражаемия преподавателски стил и лекота на общуване, я превръщат в един от най-добрите инструктори в глобалната мрежа на Ню Харайзънс.

Лилия НиколоваЛили, вече 5 пъти си награждавана като един от 25-те най-добри инструктори на New Horizons по света. А те са хиляди. Как го постигаш?

Не знам. 🙂 Комплексно е. Аз съм човек, който се стреми винаги да се представи по максимално най-добрия начин и това се отнася за всяка една област. Поради тази причина никога не влизам в курс, без да съм достатъчно добре подготвена. Бих предпочела дадено обучение да не се състои, но не и то да бъде проведено на по-ниско ниво. Според мен, за да си добър инструктор, е задължително, но не и достатъчно, да познаваш отлично продукта, за който водиш обучение. Трябва да бъдеш и до известна степен психолог. 🙂 Опитвам се да обърна индивидуално внимание на всеки един от курсистите, както и да разчупя с шеги иначе не чак толкова забавния технически материал.

Кой е човекът, който най-силно е повлиял професионалното ти развитие?

Трудно ми е да кажа, че конкретен човек е повлиял най-много. През всичките девет години, в които съм част от Ню Харайзънс, имах удоволствието да работя и да взимам пример от страхотни колеги. И все пак, аз съм инструктор, благодарение на един мой преподавател от университета – Георги Георгиев. Той видя в мен качества, които по-късно доразвих.

Групата курсисти, която никога няма да забравиш?

Била съм инструктор на изключително интелигентни и ерудирани личности, с част от които и днес поддържаме връзки, но групата, която няма да забравя, ме спечели с нещо друго. Бях изпратена командировка в югоизточна България. Пътят до там беше дълъг и уморителен. Докато пътувах, си мислех: „Защо въобще приех този курс?“. Там обаче бях изключително очарована от курсистите. Отношението на по-възрастните от тях към мен беше като към тяхна дъщеря, а по-младите гледаха на мен като на приятел. Учеха с огромно желание и си помагаха и се подкрепяха като едно семейство.

Лилия Николова

Имаш месеци, даже цели сезони, почти без почивен ден. Как успяваш да презаредиш батериите?

Моето хоби, добрата компания на приятели и излизането дори и за два дни от София, ми помага да се заредя с нови сили. Интересното е, че понякога и самите курсисти ми помагат. Да работиш с хора, които са интелигентни, позитивни и с чувство за хумор, е изключително зареждащо.

Какво е общото между Excel и танците?

Общото съм аз… 🙂 За да си добър, в което и да било от двете, се изисква много работа, отдаденост и талант.

Коя е любимата ти функция в Excel?

Не мога да кажа, че имам любима функция. Всяка една би могла да ми спести минути или часове работа в даден момент.

Нещо, което малко хора знаят, че могат да направят в Word?

Малка част от моите курсисти знаят и могат да работят с Master Document в Word, преди да дойдат на обучение. Това е възможност, която улеснява обединяването на няколко документа в един по-дълъг, синхронизирайки двупосочно промените, настъпили в последствие. Изключително полезен инструмент, особено при съвместното създаване на документ от няколко души.

Кои са най-интересните промени в Office 2016?

Office 2016 ни дава възможност за по-лесна и по-гъвкава съвместна работа върху един документ. Споделянето на файл, както и следенето на промените в реално време, сега е по-лесно от всякога. Така също можем да открием нови възможности за графично представяне на данни, като Waterfall и Sunburst диаграми, както и 3D картите от Power Map, които вече са интегрирани в Excel 2016. Прогнозата и анализът на данни вече са по-лесни, чрез автоматичното групиране по периоди в PivitTable и новата функционалност Forecast sheet, използваща утвърдени методи и алгоритми.
За тези, както и за други новости и подобрения в Office 2016, ще си говорим на семинар в началото на месец декември. 🙂
Лилия-Николова-green
Как изглежда идеалната ти неделна сутрин?

Идеалната неделя сутрин е слънчева. В пролетния и летен сезон, обожавам денят ми да започва в парка, заобиколена от зеленина, тишина и миризмата на ароматно кафе. А зимата… навън всичко е покрито със сняг, а аз си пия кафето на топло по пижама… 🙂

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *