Време е за SQL!

Stefan GeorgievСтефан Георгиев е мениджър на инструкторския екип на Ню Харайзънс България. Провежда обучения за бази данни вече над 10 години, а през 2014 г. беше отличен като един от топ инструкторите за технически курсове в глобалната мрежа на Ню Харайзънс.

Сертифициран MCT, MCITP, MOS Trainer, IBM Certified Instructor, Oracle SQL Expert, PRINCE2 Foundation.

През 2014 г. ти беше посочен за един от 25-те най-добри технически инструктори на Ню Харайзънс в света. Какво ти помогна да стигнеш до това отличие?
С риск да звучи прозаично – работа, работа и пак работа. Големият интерес към SQL обученията, както и дългите години опит. В много организации в България все повече се стига до разбирането, че чрез обучения може да се върви напред и да се постигат по-добри резултати. Смятам, че всички хора, независимо от професията си, ако следят тенденциите и новостите в своята сфера, ще бъдат по-успешни. А най-бързият начин да влезеш в крак с новостите, е обучението.

Какво е усещането в понеделник сутрин да застанеш в учебната зала пред 10 непознати, които те гледат изпитателно?
С всяка нова група имам очакване, че предстои нещо интересно – ще се запозная с нови хора, ще обменим опит и ще дам всичко от себе си, за да научат колкото е възможно повече по темата, за която са дошли.

Имаш ли изпитани начини за „разтопяване на леда”, или предпочиташ да импровизираш?
По принцип ми е по-интересно да импровизирам. Но кой изобщо говори за ледове? Обикновено хората идват с интерес, аз ги посрещам с добро настроение и не остава нищо за разтопяване.

От колко години се занимаваш с бази данни?
От студентските години, когато за пръв път ми се наложи да разработвам софтуер, свързан с бази данни. Или както обичам да казвам, с бази данни се занимавам от невръстна детска възраст. 🙂

Какви хора обичайно посещават курсове за бази данни?

Кръгът на хората, които участват в такива курсове, е много разнообразен. Част от аудиторията са професионалисти, чиято работа е свързана със съхранението на данни – системни администратори, програмисти. Все по-често обучавам бизнес потребители – хора, които се занимават с изследване на информацията, интересуват се какви справки и анализи могат да постигнат с натрупаните данни.

SQL-Server-TrainingВ следващите 2 месеца предстои да проведеш истински SQL маратон (MOC 20461, MOC 20462, MOC 20464). Разкажи ни повече за тези курсове.
Знанията, натрупани в тези курсове, ще са полезни както за програмисти, така и за администратори на бази данни. Един от курсовете, 20461 Querying Microsoft SQL Server®, се радва на популярност и сред бизнес потребителите. Това най-често са финансисти, HR специалисти, бизнес анализатори.

20461 Querying Microsoft SQL Server® / 12-16 окт. / 14-18 дек.
20461 е базов курс, знанията от който се ползват в другите два. Т.е. тези знания са необходими като предпоставка, за да се изучава материала на 20462 и 20464. В него се разглеждат основите на SQL езика и имплементацията му в MS SQL Server – TSQL.

20462 Administering Microsoft® SQL Server® Databases / 16-20 ноември
Курс 20462 е ориентиран повече към администраторите на бази данни, но разбира се, и програмистите биха се чувствали по-комфортно, ако имат знания за организацията на Microsoft SQL Server като цяло. В този курс се разглежда архитектурата на Microsoft SQL Server, начините за достъп, различни инструменти и обекти, свързани с ежедневната поддръжка и автоматизация на дейности в тази система за управление на бази данни.

20464 Developing Microsoft® SQL Server® Databases / 23-27 ноември
Курс 20464 се занимава конкретно с обектите в една база данни. Започва се от типовете данни, които могат да се съхраняват в една база данни. Впоследствие се разглеждат основните обекти в база данни, като таблици, индекси, процедури, функции, тригери, както и някои специфики като работа с XML данни и CLR интеграция.

Кой е най-странният въпрос, който са ти задавали по време на SQL курс?
Дали MySQL и MSSQL не са едно и също.

Какви подобрения ще донесе SQL server 2016?
Новостите вече са известни, тъй като има тестова реализация на SQL Server 2016. Нееднократно имаше и представяния на системата тук, в България. Като такива събития мога да отбележа INDEED конференцията в Сандански през юни тази година и събиранията на SQL групата. Определено подобрения има по отношение на сигурността и проследимостта на информацията.

Обучил си десетки инструктори, участвал си в редица комисии за оценяване и прием на Microsoft инструктори. Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един инструктор?
На първо място трябва да е много добре запознат с материята, която води. Да бъде отворен към другите хора, да има желанието да обяснява и споделя опита си. Доза чар също помага. 🙂

Интересувате се от курса? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *