Как да сортираме в Excel на база броя символи в клетката?

„Можем ли да сортираме в Excel на база броя символи в клетката?“ Това е въпрос, който ми бе зададен от курсистка по време на обучение за Microsoft Excel 2010, второ ниво. [excel]?

Истината е, че в нито една от досегашните версии на Microsoft Excel няма готова функционалност за това. Чрез прозореца Custom Sort можем да сортираме на база съдържание в клетката (по азбучен ред за текст, големина на числото или хронология за дати), фон на клетката, цвят на текста или иконки, идващи от инструмента Conditional Formatting. Така също, чрез вградените опции за сортиране, бихме могли да подредим нашата таблица на база главна или малка буква, но не и на база брой символи в клетката.

И все пак, с помощта на текстовата функция LEN, сортирането на база брой символи в клетката е лесно осъществимо. Резултатът от нея е броят на символите в зададения й низ.

Excel

Как да сортираме на база брой символи?

 1. Като използвате текстовата функция LEN, създайте нова колона във вашата таблица, съдържаща броя на символите на всяка клетка от колоната, която ви интересува.

Excel

 1. Сортирайте вашата таблица, използвайки за критерий новосъздадената колона.

За моята курсистка това беше наистина ценен съвет. Надявам се да е бил полезен и на вас!
______________________________________________
Liliya NikolovaЛилия Николова е Microsoft и Cisco консултант в учебния център на Ню Хaрайзънс България и инструктор с богат преподавателски опит. Тя е сертифициран Microsoft Office Specialist Master (MOS Master), Cisco CCNP и е сред най-добрите инструктори в глобалната мрежа на Ню Харайзънс за 2008 и 2011 година.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  2 Коментари

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *