Ханс-Бернд Китлаус: Продуктов мениджър за софтуер е една от най-вълнуващите професии в софтуерната компания

hans-bernd-kitlausХанс-Бернд Китлаус е един от основателите нa The International Software Product Management Association (ISPMA), собственик и CEO на InnoTivum Consulting. Провежда консултантска и преподавателска дейност за софтуерни организации в Европа и Азия, основно в сферата на продуктовия мениджмънт за софтуер (Software product management – SPM), SaaS, IT стратегия и управление на бизнес процеси (Business process management). Има над 20 години опит в продуктовия мениджмънт за софтуер. Бил е директор на SIZ GmbH в Бон, Германия, и ръководител на Software Product Management § Development отдели в IBM.
Ханс-Бернд Китлаус е автор на редица статии и книги, сред които: „Software Product Management and Pricing – Key Success Factors for All Software Organizations“ и „Software Product Management and Agile Software Development: Conflicts and Solutions“. Сред клиентите му са компании като: Samsung, IBM, Postbank, Deutsche WertpapierService Bank и др.

Г-н Китлаус, биографията Ви показва забележителна отдаденост на продуктовия мениджмънт за софтуер. Как станахте SPM евангелист?

Когато започнах първата си работа като продуктов мениджър за софтуер в IBM, беше много трудно да намеря каквато и да е информация за SPM. Така че, когато през 2001 г. основах своя собствена компания за консултации и обучения – InnoTivum, реших да се фокусирам върху SPM. Междувременно бях публикувал две книги за SPM и бях провел множество обучения и лекции на конференции, бях направил много консултации за различни компании.

Как решихте да се присъедините към ISPMA и колко време отне създаването на програмата на обучението Software Product Management – Foundation level?

Посредством моята книга за SPM на английски се свързах с голям брой SPM експерти както от академичните среди, така и от индустрията. Бях помолен от няколко от тях да стана един от основателите на ISPMA. В ISPMA група членове работиха върху първата версия на програмата на SPM Foundation level в продължение на 2 години. Имах удоволствието да бъда редактор на тази програма.

Какво е толкова специфично в продуктовия мениджмънт за софтуер, за да е необходимо да бъде отделна дисциплина?

Продуктовият мениджмънт е въведен в индустрията за потребителските стоки през 1931 г. и за това време има натрупан опит и публикации по темата. Специфичните характеристики на софтуера, обаче, оказват значително влияние върху продуктовия мениджмънт.
Софтуерът е уникален в редица области, като:
– висока сложност, в съчетание с висока честота на промените;
– относително високи разходи за разработка, но много ниски за производство и дистрибуция;
– различен ценови подход.
Това са някои от характеристиките, които правят софтуера, а оттам и продуктовия мениджмънт за софтуер уникални.

Кой има нужда от продуктов мениджър за софтуер?

Продуктов мениджър за софтуер е необходим в много компании, не само в софтуерната индустрия:

  • вендори на софтуерни продукти;
  • вендори на софтуерно-интензивни продукти и услуги;
  • компании, предоставящи професионални ИТ услуги, които искат да започнат бизнес със софтуерни продукти;
  • ИТ отдели в компании от всички индустрии.

Какво се случва, когато в екипа няма Software Product Manager?

Когато разглеждате задачите и дейностите, изброени в разработената от ISPMA рамка на SPM, всяка организация, спомената по-горе, трябва да извършва повечето от тях. Когато няма определен за това продуктов мениджър за софтуер, задачите се разпределят – някои може да се извършват от изпълнителния директор, други – от разработчиците, трети – от маркетинга. Но цялостният фокус обикновено липсва. Затова всички водещи компании в софтуерната индустрия са въвели ролята Software Product Manager, понякога под различни имена.

Кой е подходящ да стане продуктов мениджър за софтуер?

Хора, които са работили върху софтуерни и софтуерно-интензивни продукти и услуги в различни роли, в продължение на няколко години (напр. разработка и/или маркетинг), имат разбиране за и интерес към техническите и бизнес аспекти на работата, както и мениджърски способности.

Кое е най-голямото предизвикателство за продуктовия мениджър за софтуер?

Приоритизирането. Това се отнася както до изискванията, така и до собствената му работа.

А най-голямата награда?

Според мен продуктов мениджър за софтуер е най-вълнуващата и възнаграждаваща професия в една софтуерна организация, след нивото на изпълнителния директор.

Кои са най-честите заблуди по отношение на продуктовия мениджмънт за софтуер?

Продуктовият мениджмънт за софтуер често се бърка с проджект мениджмънта. Също така, в някои компании, хората смятат, че не се нуждаят от продуктов мениджър за софтуер, след като имат Scrum Product Owners.

Вие сте сертифициран като ISPMA Software Product Manager, Scrum Product Owner и PRINCE2 Practitioner. Къде са допирните точки между тези сертификати?

PRINCE2 е стандарт за управление на проекти, който може да бъде приложен към всякакъв обект, напр. консултантски проект или проект за разработка на софтуер. Scrum Product Owner е проектна роля в Scrum екипа, която се въвежда, когато организацията изпълнява проект за разработка на софтуер, базиран на Scrum. Software Product Manager не е проектна, а постоянна роля, която е нужна, докато трае жизненият цикъл на проекта. Продуктовият мениджър за софтуер има важни взаимодействия с проектните роли.

Ще има ли по-високо търсене на продуктови мениджъри за софтуер в Европа в следващите 5-10 години?

Има нарастващо търсене на продуктови мениджъри във всички индустрии и особено на продуктови мениджъри за софтуер. Причините са, че все повече софтуерни организации въвеждат тази роля, но това важи също и за компании в много други индустрии, в които софтуерът придобива все по-голяма важност.

Как ще се развива ролята на продуктовия мениджър за софтуер в следващите 5-10 години?

Очакванията ни са да наблюдаваме все по-ясно обособяване на професията, базирано на въвеждането на SPM Body of Knowledge (SPMBOK) и обучение.

Провеждате множество SPM обучения в Европа и Азия. Какво Ви вдъхновява да преподавате?

Парите… 😉 Всъщност не, бих могъл да изкарвам много повече единствено от консултантската си дейност. Изпитвам голямо удовлетворение да помагам на курсистите в тази доста сложна роля, както и да виждам тяхното удовлетворение от наученото (вижте отзивите им на www.innotivum.com). Аз самият научавам много от обмяната на опит с участниците по време на и след обученията.

Какви са ползите от обучението и сертификацията на ISPMA за Software Product Management – Foundation Level?

SPM обучението на ISPMA прави задълбочен преглед на продуктовия мениджмънт за софтуер и чрез представената от ISPMA рамка – SPM Framework, предоставя ясна структура за една професия, която в действителност може да бъде доста хаотична.
От обратните връзки, които получавам от участниците, разбирам, че те оценяват реалните примери и случаи от моят над 20-годишен опит в продуктовия мениджмънт за софтуер. Тъй като изпитът се провежда от независима сертификационна агенция, SPM сертификатът има значително по-висока стойност, отколкото сертификатът, удостоверяващ единствено участие в обучението.

От 23 до 25 март 2015 г. ще проведете първото публично обучение за Software Product Management на ISPMA в България. Какво бихте искали да кажете на курсистите си тук?

Това ще бъде първото ми идване в България и наистина очаквам с нетърпение да видя държавата и да опозная хората. Убеден съм, че както съдържанието на курса, така и сертификатът могат да окажат значителен ефект върху кариерата на участниците, да им дадат повече знания и увереност.

Бихте ли ни казали малко повече за себе си извън SPM?

Заедно със съпругата ми живеем близо до Кьолн, Германия. Обичам да пътувам. Обичам да слушам джаз и пиша за джаз в германски джаз списания вече около 30 години. Също така съм ценител на виното. Надявам се да има възможност да намеря добър джаз и добро вино в София. Няколко пъти съм слушал на живо в Германия забележителния изпълнител на кавал Теодосий Спасов, така че се надявам да имам късмет в това отношение.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *