Димитър Стоев: Промяната идва единствено отвътре

DimitarStoev_2014Първото ми усещане за Димитър Стоев, когато бегло успях да го видя в коридорите на New Horizons, беше за концентрация и целеустременост. Към тях днес бих добавила само още една дума – визионерство. Мениджър продажби в New Horizons, отдаден на работата и клиентите, Димитър би предпочел да не говори публично за себе си и това вероятно е първото му и последно интервю. Затова, ако се интересувате от ИТ и бизнес обучение, не пропускайте възможността да се срещнете и разговаряте с него лично. Ще получите много повече от това, за което сте дошли.

Първото изречение в LinkedIn профила ти е: „Обичам работата си“. Малко хора могат и биха казали точно това.
Една сутрин, преди не много време, жена ми каза: “Никога не съм те чувала да казваш, че не ти се ходи на работа”. Дадох си сметка, че обичам работата си. Надявам се клиентите, заради които съм тук, да усещат моето позитивно отношение към работата ми. Предполагам, не само аз съм имал не една понеделнишка сутрин, в която влизайки в офиса съм имал чувството, че съм попаднал на неправилното място. Професионализмът се гради ежедневно, с всяка една дума и жест. Една крива дума ще счупи градени дълги години и с много труд отношения. Премерената и вярна дума и сърдечното отношение винаги ще запазят, и ще усилят доверието между партньори, между продавач и купувач.  Ще ви дам един цитат, но ще оставя на вас да откриете източника: „And if you cannot work with love but only with distaste, it is better that you should leave your work and sit at the gate of the temple and take alms of those who work with joy. For if you bake bread with indifference, you bake a bitter bread that feeds but half man’s hunger“.

В New Horizons си вече повече от 8 години. Какво те свързва с (и привързва към) компанията?
От опит знам, че най-лесно е да кажеш „това не работи“ или „този човек не ми харесва“. Промяната идва единствено отвътре. Никой няма да дойде и да ти връчи перфектната работа, колеги, семейство, приятели, съседи, град и държава, просто защото такива няма и никога не е имало. Мисля, че задача на всеки е да отстоява веруюто си непрестанно. Екипът и историята на компанията в България са изключителни и съм щастлив, че съм малка част от тях.

Как се промени пазарът на ИТ обучения за тези 8 години?
Пазарът се променя и се изменя ежедневно. В България има страхотни професионалисти, не само в ИТ. Единствено и само от нас, които избираме да живеем и да работим в България, зависи да променим всичко онова, което смятаме, че може да бъде по-добре или по-иначе. Нали има една приказка, че късметът идва при подготвения. В този смисъл пазарът на ИТ обучения е много по-зрял в сравнение с осем години назад.

А ти?
Аз съм с осем години по-стар, за друго не знам. Предпочитам да не говоря за себе си в трето лице.

Кое беше за теб най-трудното като начинаещ търговец?
Всяка професия има своята специфика. Мисля, че всеки търговец, без изключение, знае колко е трудно началото в търговията. Аз вярвам, че търговията е призвание и философия на живот. Почти съм сигурен, че това може да прозвучи смешно, но съм убеден, че търговците, които ще прочетат тези редове, знаят какво имам предвид. След осем години в New Horizons най-трудно остава вниманието към детайла. Мисля, че в детайла се крие майсторлъкът в занаята. Не съм сигурен обаче дали го намирам, защото детайлът най-неочаквано и често се появява и там, където не го виждам. Малко като онзи прословут заек от една трудна за разбиране детска книга.

Вече 3 пъти получаваш най-високото отличие, присъждано на търговските специалисти в глобалната мрежа на New Horizons (2010, 2012 и 2013 г.). Какво стои зад това впечатляващо постижение?
Зад това постижение седи един екип, този на New Horizons.

Твоята визия за пазара на ИТ обучения в следващите няколко години?
Ръст на онлайн обученията.

Твоето послание към настоящите и бъдещи клиенти на New Horizons?
Моето послание към клиентите на New Horizons е: “Сърдечни поздравления за усилията, които полагате ежедневно, за да бъдете в крак със знанието и с технологиите. Надявам се, че ви помагаме и сме от полза в това ваше начинание.”.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *