Наръчник за оцеляване на курсиста

students-trainingПредстои ви 5-дневен курс в New Horizons. Чудесно! Дали ще участвате в технически курс за Microsoft, IBM, CompTIA, Linux, VМware, дали ще се обучавате в сферата на информационната сигурност или управлението на проекти, в случая няма съществено значение.

Далеч по-важно е с каква нагласа очаквате предстоящото обучение: любопитство, амбиция да направите стъпка в кариерата си или досада от поредното хрумване на шефовете и HR отдела? В последния случай можете да бъдете сигурни, че предстоящата седмица ще бъде доста по-тежка и дълга за вас.

Ден първи

Нормално е да изпитвате тревожност, особено ако за пръв път сте на обучение, не познавате никого от групата и не знаете какво да очаквате. Как да оцелеете?

  • Важна е предварителната подготовка. Ако не сте идвали никога в учебния център, проверете предварително точния адрес и си запишете телефона, в случай че се наложи да звъннете за инструкции. Ако ви интересуват възможностите за паркиране в района, обадете се предходния работен ден.
  • Проверете началния час на курса и подсигурете събуждането си с поне 2 аларми. Важно е да не закъснявате, за да не се налага групата да ви чака или в крайна сметка сами да наваксвате изпуснатия материал.
  • Не взимайте лаптопа си с намерение да работите по време на курса. Нито ще успеете да научите нещо, нито да свършите планираната работа.
  • Предупредете колегите и близките и да не ви звънят по време на курса.
  • Всеки курс започва с кратко представяне на участниците. Представете се интересно, но кратко.
  • Социализирайте! Ако не познавате никого, в началото вероятно ще се чувствате леко неловко, но има неща, които ще ви помогнат да оцелеете и ще ви се отблагодарят в следващите дни. Например: по време на почивката помолете някой да ви помогне да си пуснете кафе на машината; отбийте се да попитате нещо дамата на рецепция; излезте навън заедно с пушачите (Не знам как, но те винаги имат теми за разговор. Ако носите и запалка, ще ги спечелите!); отидете на обяд с групата.

Ден втори

Вече започвате да разбирате в какво сте се забъркали. Въвеждащите модули са останали в миналото и учебният материал се лее във все по-концентриран вид, лабовете са все по-сложни, кафето вече не е достатъчно силно, за да ви държи свежи, а към края на деня ви мъчи главоболие. Как да оцелеете?

  • Използвайте пълноценно времето за почивка. Не се изкушавайте по време на почивките да работите, да си проверявате пощата или да задавате въпроси на инструктора. Осигурете на мозъка си време да се освежи и подготви за следващата порция знание.
  • Задавайте въпроси по време на курса за нещата, които не са ви ясни. Не се притеснявайте да питате пред колегите си, от страх да не изглеждате некомпетентни. Винаги има някой, на когото също не му е ясно, но не смее да зададе въпрос. А и в крайна сметка, ако знаехте отговорите, нямаше да бъдете на този курс.
  • Разнообразете се след курса. Разходете се, излезте на бира с приятели, заведете половинката си на ресторант. Ако искате да имате сили за следващите дни, в никакъв случай не се връщайте да доработвате в офиса!
  • Осигурете си достатъчно нощен сън. Кафето няма да може да ви спаси.

Ден трето-четвърти

Ако не сте спазвали стъпките за оцеляване от предишните дни, животът вече ви се струва непоносимо тежък. Имате чувството, че главата ви ще се пръсне, всички се справят по-добре от вас, а някои даже се забавляват. Върнете се и прочетете внимателно съветите от предходните дни. Все още не всичко е загубено.

Ден пети

Когато сте отвъд прага на силите си, последният ден изглежда просто безкраен… Как да оцелеете?

  • Не хранете напразни надежди. Вероятно мислите, че след цялото натоварване поне последния ден инструкторът ще се смили и ще приключите час-два по-рано? Грешите. Не ви остава друго, освен да стиснете зъби и да следвате съветите от ден втори.happy-student
  • Ако все още не сте разменили контактите си с инструктора и участниците в курса, не пропускайте последната възможност да го направите. Не знаете дали някой ден тези познанства няма да ви потрябват.
  • Попълнете обективно обратната връзка, която ще получите. Това е единственият начин за инструктора и учебния център да разберат как да ви бъдат по-полезни следващия път.
  • Отпразнувайте края на курса на бира с братята си по съдба. Ако по някакво чудо все още харесвате инструктора, поканете го/я да ви придружи. Ако откаже, не го/я винете. След 5 дни говорене човек понякога има нужда просто да си помълчи. 🙂

Ако вече сте били на курс в New Horizons и сте оцелели, споделете тайната на вашия успех! 🙂

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *