Четири ключови ползи от десктоп виртуализацията

virtualization-benefitsТехнологията за десктоп виртуализацията става все по-важна за много организации. В днешно време компаниите са изправени пред ограничени бюджети, несигурно финансиране, различни изисквания от страна на BYOD модела и увеличаваща се тенденция за коопериране между екипи, разположени на различни места по света. Точно тук на помощ идва десктоп виртуализация, която позволява на компаниите да предоставят лесен, икономически ефективен и сигурен начин на служителите си да достъпват приложения и ресурси, необходими им да изпълняват работните си задължения, от всяко едно устройство и място.

Виртуален десктоп или виртуална десктоп инфраструктура (VDI) означава, че работната среда на потребителя се съхранява от разстояние на сървър, вместо на локалния компютър или друго изчислително устройство. Софтуер за десктоп виртуализация отделя десктоп операционната система, всички приложения и данни от хардуер клиента и ги съхранява на „виртуален десктоп“ в отдалечен сървър.

Отдалеченият сървър, който работи и поддържа виртуални десктопи, използва софтуер, наречен хипервайзор, чиято цел е да създаде „виртуална машина“, която симулира десктоп среда. По този начин потребителите имат достъп до техния личен компютър от разстояние, през интернет и от различни устройства.

Десктоп виртуализация е ценна технологична платформа, която решава няколко съществени бизнес проблема разделени в четири категории:

  1. Спестяване на разходите

От ИТ гледна точка, десктоп виртуализацията помага за намаляване на времето, необходимо за предоставяне на нови настолни компютри, а също така помага за намаляване на разходите за управление на настолните компютри и тяхната поддръжка.

  1. Опростено управление

Поради факта, че управлението е централизирано и информацията е добре съхранявана и защитена, виртуалните десктопи елиминират нуждата от инсталиране и обновяване на приложения, създаване на резервно копие на файловете и индивидуално сканиране за вируси на всеки един клиентски компютър. Десктоп виртуализация също помага и за оптимизиране на управлението на софтуерните ви активи.

Технологията също така помага за удължаването на живота на по-старите клиентски компютри, а също и при поддръжка на т.нар „тънки клиенти“. Тънък клиент е компютърно устройство, което посредством локална мрежа се свързва с терминален сървър, който от своя страна е отговорен за изчислителните функции на системата.

  1. Повишена сигурност

Виртуалните десктопи предоставят по-голяма сигурност на организациите, защото служителите не „пренасят“ поверителни данни на личните си устройства, които лесно могат да бъдат изгубени, откраднати или фалшифицирани. Така например, в индустрии като здравеопазването, където спазването на разпоредби за поверителност е от първостепенно значение, виртуалните десктопи дават на медицинския персонал достъп до пациентските досиета, без опасение, че от тях може да се открадне някаква поверителна информация.

  1. Повишаване на продуктивността

Виртуални десктопи позволяват на служителите да имат достъп до приложения и документи от множество устройства, включително други настолни компютри, лаптопи, таблети и смартфони. Това увеличава производителността, като позволява на служителите да имат достъп до необходимите им данни от всяко място. В резултат на това, независимо дали служителите са в друга сграда, друга държава, или на другия край на земното кълбо, виртуализирания десктоп им позволява да бъдат продуктивни във всяка една среда.

Плюс това, ако устройството на даден служител се повреди, то той може просто да влезе в системата от друго устройство и да продължи да работи, тъй като данните не се съхраняват локално.

Виртуалната среда също така намалят времето, което ИТ отдела ръчно инсталира нов софтуер или прави различни ъпдейти. Това също повишава производителността на служители в дадена компания.

За повече информация относно курсове на тема „Виртуализация“ можете да се свържете с нас на тел.: 02 4210040 или e-mail: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *