Кои са топ тенденциите за развитие на ИТ пазара в близко бъдеще?

it-trends-2014Скоростта, с която се променят информационните технологии днес, е по-бърза от всякога. И голяма част от тях произлизат от начина на мислене на хората. Може би това означава, че множеството трансформации, които се случват, са следствие от „узряването“ на световните бизнес лидери.

Все пак, използването на нови и нововъзникващи технологии, като контекстно-ориентирани мобилни приложения и корпоративни социални мрежи, заедно с развитието на публичния и частния облак, кара компаниите да оценят какво въздействие могат те върху бизнес.

Мениджърите трябва да разберат, приоритизират и да прилагат тези нови технологии, тъй като те идват на помощ за постигането на поставените бизнес цели.

И така, по-долу можете да видите кой са топ тенденциите за развитие на ИТ сектора спрямо изследванията на няколко източника, сред които Gartner, Inc. и Forrester Research

  1. Bring Your Own Device (BYOD)

    В световен мащаб фирмената практика,  която позволява на служителите да носят на работа личните си мобилни устройства и през тях да достъпват фирмените ресурси, набира широка популярност. Проучванията на Gartner сочат, че до 2017г. половината от компаниите в света ще въведат BYOD програми и няма да предоставят компютърни устройства на своите служители.Ерата на BYOD ще наложи и развиване на добре подготвени специалистите по информационна сигурност, които ще трябва внимателно да следят за различни уязвимости и инциденти и да реагират по подходящ начин с актуализация на политиките. Личните устройства на служителите ще бъдат изложени на риск от зловреден софтуер двойно повече от корпоративните устройства и имено затова компаниите, които ще приемат BYOD модела, ще трябва да установят ясни политики, които да очертаят достъпа на личните устройства на служителите.

  2. Усвояване на облачни услуги от малките компании

    Преминаването към „облака“ придобива бърза популярност и проучванията сочат, че през 2015 г. т. нар. Small business ще похарчи приблизително 100 милиарда долара за облачно-базирани услуги. Повече от 62% от анкетираните малки компании вече използват някакъв тип облачна услуга.Всъщност, облачните решения представят на бизнеси от всякакъв размер огромни възможности за ефективност и спестяване на разходи. Очевидно е, че с промяната идва и несигурност, но множеството статистики ни дават ясни доказателства, че инвестирането в облачни услуги си струва.

  3. Enterprise Content Management (ECM)

    Внедряването и използването на Microsoft SharePoint, като средство за съвместна работа и управление и съхранение на документи, се увеличи през последните няколко години.  Според проучвания на Forrester Research приблизително 63% от средно-големите компании използват платформата за организиране и споделяне на информация.Microsoft SharePoint се появява през 2001г. и днес един от най-популярните ресурси за сътрудничество. Въпреки всичко, това не е така до пускането на SharePoint 2007, когато бизнесът наистина започва да използва силата на съвместната работа онлайн. Днес SharePoint 2013 отива още по-далеч предоставяйки редици нововъведения, за които вече сме писали в други наши статии.

  4. Gamification

    Gamification е използването на игрово мислене и механизми в не-игрови контекст, с цел да се ангажират потребителите при решаване на конкретни проблеми. Метода е изучаван и прилаган в различни области, като изследванията сочат, че 40% от топ 1000 компаниите в световен мащаб ще използват Gamification като основен механизъм за трансформиране на своите бизнес операции. Методът води към ангажираност,прозрачност в работата и обвързва действията на служителите с конкретни бизнес резултати.Компаниите използват обратни връзки, различни метрики и инициативи, като реално същите техники се прилагат и от дизайнерите на игри, с цел да се поддържа интереса на играча и да се достигне нужното ниво на ангажираност, което да доведе до промяна в бизнес операциите.

    Ако не сте напълно запознати с тази концепция и желаете да научите още за нея, то можете изслушате вече преминалия уебинар на нашите колеги от New Horizons Northeast  – Gamification: What It Is and Why IT People Should Care.

  5. Web-Scale IT

    Големите доставчици на облачни услуги като Amazon, Google, Salesforce.com, както и други подобни напълно преоткриват начина, по който могат да се доставят ИТ услуги. Gartner посочва, че тези компании залагат много на скорост и гъвкавост и се смята, че ИТ организациите ще взаимстват много от добрите практики установени в тях.

  6. Мобилни приложения

    Gartner прогнозира, че през 2014 г., подобреният JavaScript ще измести HTML5 и браузъра като основна среда за разработка. В резултата на това се смята, че разработчиците ще се съсредоточат върху разширяването на потребителските интерфейс модели, включително предлагането на гласови и видео услуги, които да свързват хората по нови и различни начини. От известно време се наблюдава ръст в разработването на Apps и спад при това на приложения (Applications), като разликата между Apps и Applications е в това, че първото изпълнява само една функция и свързва всичко около нас с интернет, докато с терминът Applications се категоризират приложенията, които ни помагат да извършваме сложни операции изискващи определен ресурс, като например да калкулираме и напишем годишен репорт за приходи разходи.Така или иначе пазара на „малките приложения“ е сериозно разпокъсан (Gartner прогнозира, че има над 100 потенциални вендора) и е малко вероятно консолидирането му в близко време.

  7. The Internet of Everything (IoE)

    Cisco вярва, че IoE обединява хора, процеси, данни, дори предмети в една обща взаимовръзка, която е по-значима и ценна от всякога – превръщайки информацията в действия, които създават нови способности, по-богато изживяване и непредвидими икономически възможности за бизнеса. С възхода на различни обекти, които се свързват с интернет, от автомобили до сърдечни монитори и светофари, се отключва нова вълна от възможности за събиране на данни, прогнозен анализ и IT автоматизация.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *