Разговор с Божил Божилов за нововъведенията и полезните функционалности в Microsoft SharePoint 2013

sharepoint_2013С годините Microsoft SharePoint продължава да бъде един от най-популярните инструменти за съвместна работа в бизнес света. С наглед безкраен списък от функции MS SharePoint се превърна в продукт, който определено трябва да имате, ако ви се налага да съхранявате и споделяте документи. Въпреки това Microsoft продължава да добавя нови функционалности с всяка нова версия, като SharePoint 2013 не прави изключение.

Във връзка с нововъведенията и предстоящите курсове за Microsoft SharePoint 2013 поговорихме с нашия инструктор Божил Божилов.

bojil_bojilovБожил Божилов е сертифициран Microsoft инструктор и SharePoint архитект, чиято страст са дизайнът, внедряването и интегрирането на SharePoint решения. Той има задълбочен опит в SharePoint Web Content Management, Enterprise Search, Workflows, Collaboration и разработка на custom приложения. Работил е по внедряване на Microsoft BizTalk Server & Commerce Server решения.

1. Здравей Божил, разкажи ни за себе си и твоя опит със SharePoint.  

Повече от 7 години се занимавам с архитектурата, разработката и поддръжката на SharePoint базирани решения в различни индустрии: застраховане, медии, банки, финансови институции, фармация и образование за клиенти, както от българския пазар, така и от Европа, Русия и САЩ. Водя обучения за SharePoint 2010 и 2013 в Софийския университет от три години, а в New Horizons Bulgaria от две. Работя в Bulgarian Software House като CTO където с екипа ми разработваме, администрираме и поддържаме решения базирани на .Net  технологии,  SharePoint, Office 365 и Windows Azure.

2. През март и април ти предстои да водиш курсове на тема Microsoft SharePoint 2013. Би ли споделил какви са основните разлики, сравнявайки тази версия на продукта с Microsoft SharePoint 2010.

Едва ли може в рамките на няколко абзаца да се разкаже пътя, който SharePoint измина за три години. Малко или много почти всеки компонент и възможност на SharePoint са усъвършенствани и надградени, като целта разбира се е да направят администратори, разработчици и потребители по-продуктивни при изпълнение на ежедневните си задачи, а SharePoint инфраструктурата по-стабилна. Със сигурност микроклиматът  на SharePoint разработчиците е променен заради появата на Apps, където основното послание е много ясно – доколкото е възможно custom code-а трябва да се изпълнява извън SharePoint,  което вече е и  препоръчвания подход при разработка  на приложения. Това от една страна внесе известен дискомфорт за част от разработчиците, чиито решения се изграждаха на SharePoint server-site code, но пък от друга страна донесе и много ползи за тях. Първо, приложението, което пишете, може да бъде дистрибутирано през Office Store, което е възможност продукта ви да достигне до много по-широк  пазар. Второ (всеки SharePoint администратор предполагам ще се съгласи), по-голяма част от проблемите свързани с работата и поддръжката на SharePoint средите бяха свързани с custom server-side code, който не беше оптимално написан. Не че кода в един App е застрахован от това да не бъде оптимален, но последствията от това ще останат в самия App и няма да се отразят на другите SharePoint приложения и компоненти. Не на последно място е и новия App модел, който прави SharePoint достъпен за разработчици, които до момента не са имали опит с разработка на SharePoint решения. Уменията, които са нужни, са общо валидни за web – JavaScript, CSS, Ajax, Rest, oData, дори вашия App може да е написан на PHP или Ruby.

3. Коя е любимата ти функционалност в SharePoint 2013 и защо?

Освен новия App модел, който споменахме, много харесвам подобренията в Search, Web content management и Social компонентите. Подобренията там са големи, не само за крайните потребители, но и за администраторите и разработчиците. От към разработка има и много подобрения касаещи разработчиците, които бих включил като любими, въпреки че крайния потребител и администратор не ги касаят особено, като client-side rendering (CSR)  – само разработчик прекарал часове в не особено продуктивна работа пишейки XSLT, може да оцени това или SEO оптимизациите, които правихме във всеки public-facing web site базиран на SharePoint – сега голяма част от тях са build-in.

Със сигурност и администратори и разработчици ще са впечатлени от контрола, който имат върху Search-a и колко лесно той се модифицира към техните нужди.

4. Би ли ни разказал малко повече за предстоящите курсове 20488 Developing Microsoft® SharePoint® 2013 Core Solutions и 20331 Core Solutions of Microsoft® SharePoint® Server 2013 – към кого са насочени и какви знания дават. 

20488 е начален курс насочен към разработването на приложение за SharePoint 2013, чиято аудитория са специалисти с опит в разработка на Web решения базирани на .Net – ASP.Net Web forms/ MVC или уеб решения изграждани на други платформи. Въпреки че разработчици с опит в ASP.NET са идеалните кандидати, новият App модел в SharePoint 2013 ни дава възможност да напишем приложение, което е само на JavaScript и CSS, а дори и на език изцяло извън стека на Microsoft като PHP, Python, Ruby и други. Този курс дава знания покриващи може би 70-80 % от дейностите, които повечето SharePoint разработчици извършват в своята ежедневна работа. Много се надявам по-късно тази година да надградим наученото в 20488 в следващия курс – 20489B Developing Microsoft SharePoint Server 2013 Advanced Solutions, който не само надгражда знанията получени от предишния, но е развива модули като Search, Social, Business Connectivity Services и други. Като цяло знанията, които дават 20488, 20489 и 20331, са задължителни за разработчици, решили да се специализират в разработка на решения за SharePoint 2013.

20331 e насочен към специалисти, които планират, изграждат и поддържат SharePoint 2013 инфраструктура – администратори, разработчици,хелп деск и други. Курсистите не е задължително да имат опит с администриране на SharePoint 2013 или по-ранни версии, но е силно препоръчително да имат знания свързани и Windows Server и SQL Server.

Това е базов курс, който цели да даде знания нужни за изграждане SharePoint 2013 топология, който подобно на курса за разработчици може да бъде последван от втория курс 20332 – Advanced Solutions of Microsoft SharePoint Server 2013. Той разширява знанията научени от 20331 и също е препоръчителен т.к. там се покриват знания като high availability and disaster recovery, Social, Managing Solution and  Apps и други знания, които са нужни за администриране на повечето SharePoint инфраструктури.

Ето и повече информация за курсовете, които Божил ще проведе през март и април:

20488 Developing Microsoft® SharePoint® 2013 Core Solutions
Програма на курса: 20488 Developing Microsoft® SharePoint® 2013 Core Solutions
Дати: 17 – 21 март 2014 г.
Място на провеждане: Учебен център New Horizons Bulgaria
Цена за един участник: 775 евро без ДДС

20331 Core Solutions of Microsoft® SharePoint® Server 2013
Програма на курса: 20331 Core Solutions of Microsoft® SharePoint® Server 2013
Дати: 7 – 11 април 2014 г.
Място на провеждане: Учебен център New Horizons Bulgaria
Цена за един участник: 750 евро без ДДС

За повече информация и записване потърсете консултант на New Horizons на тел.: 02 4210040 или email: office@newhorizons.bg. Местата са ограничени.

Интересувате се от курса? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *