Видео в HTML5 без Flash Player – Мисията възможна!

cross-platform-html5-video-playerПоддръжката на видео в HTML5 е гореща тема през последните няколко години и въпреки да изглежда, че просто трябва да се добави новият HTML5 видео елемент (<video>), има някои основни неща, които трябва да знаете, за да го използвате правилно.

В тази статия ще разгледаме важните компоненти, необходими за едно приятно онлайн видео преживяване, и ще ги свържем с възможностите на HTML5.

Когато вземате решения за вашите потребители, трябва да знаете какво е важно за тях, и да изберете най-доброто преживяване за потребителя. В този пост няма да обсъждаме Flash, а ще се посветим предимно на HTML5 видео.

Ще говорим за:

 • Видео кодеците
 • Поддръжката на цял екран
 • Десктоп или мобилен браузър

Видео кодеците

codecSupportMatrix_color

С H.264 като най-използваният от видео кодеците в интернет, е възможно да се използва HTML5 видео в браузърите, където се поддържа, и да се направи резервен вариант на Flash видео в браузърите, където не се поддържа.

Поддръжката на цял екран

Поддръжката на цял екран е от решаващо значение за по-доброто потребителско преживяване. Fullscreen support започва да става все по-достъпен във всички браузъри, като дори Internet Explorer 11 започва да поддържа Fullscreen API.

Десктоп или мобилен браузър

Определението на HTML5 видео за десктоп машини и мобилни устройства често води до известно объркване, когато става дума за основните възможности за видео. Например, HLS възпроизвеждане е достъпно само на iOS и Safari (desktop), но не и на Android и по-голямата част от десктоп браузърите. Междувременно, MPEG-Dash не е наличен в iOS. Прогресивното изтегляне е обединяващия HTML5 видео формат на доставка, както на десктоп, така и на мобилни устройства.

HTML5 видео ще продължава да навлиза все повече в световната мрежа. Доказателство за това е факта, че YouTubе хвърлят все по-големи усилия към развитието на собствен HTML5 видео player, който да замени в бъдеще текущия Flash базиран.
Ако искате да научите повече за HTML5 видео, запишете се на 8 дневния ни Web Design Marathon и стартирайте кариерата си на front-end разработчик.

screen_marathonЗа повече информация относно обучения по HTML5 и сходни теми можете да ни потърсите на тел.: 02 4210040 или email: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от курса? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  2 Коментари

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *