Борис Делев: „За да си добър в JavaScript е необходимо само време и желание“

web-design-marathon-javascriptПрез месец март New Horizons стартира втори пореден Уеб Дизайн Маратон.

Участниците вече разгледаха HTML5 и CSS3 и сега им предстои да започнат с по-сложната част, а именно JavaScript и Responsive Design.

Борис Делев – лектор в Web Design Marathon-а, се съгласи да ни отговори на няколко въпроса свързани с предстоящите курсове и неговите причини да избере професията на front-end developer.

  1. Здравей Боби. Като за начало би ли ни разказал малко за себе си и за това как тръгна започна първата си работа, като front-end developer?Човек търси развитие, а моето макар и да не го осъзнавах, започна когато работех като ИТ – имах доста свободно време и се чудех къде да го изгубя. Дори не съм предполагал, какво ще се случи. Започнах с елементарен HTML и PHP – бе ми интересно как се свързват двете „неща“. След време, като на шега, кандидатствах във фирма за Web, приеха ме (дори и леко невеж) и благодарение на страхотните колеги, положителната атмосфера и желанието ми да разбера това и онова – за минимално време пораснах. 🙂 А и в момент, когато живота почва да те бута тук там – промените стават за един миг.
    Но като цяло – до днес, работя като Web Developer – което включва и двете back-end и front-end. Имам колеги, които правят само едното – което е логично. Макар и понякога да човек да има нужда от повечко разнообразие.
  2. Какви бяха познанията ти тогава и какво те мотивираше да продължаваш да се развиваш в тази бързо променяща се среда?Познанията ми в началото бяха меко казано елементарни. Не, че не можех да направя една хубава изглеждаща страница, но това не е никак достатъчно. А мотивацията – всъщност – това което работех ми бе интересно и забавно. Щеш не щеш- се развиваш. В моя случай бе с голямо желание. Много помагаха хората покрай мен, колегите – гледаха напред и нагоре с идея за ново и интересно.
  3. Предстои ти да проведеш третия от поредицата курсове в Web Design Marathon на тема JavaScript.
    Какво ще научат участниците  и какво е важно за да си добър в JS?Първото, което ще научат е, че JavaScript няма нищо общо с Java. 🙂 Имаше момент, в който не знаех, че са различни неща. От там нататък- ще се запознаем с основите (променливи, функции, операции, събития и тн), ще преминем през Ajax и ще се научим как да работим с jQuery. А за да си добър е необходимо само време и желание.
  4. И като за финал, кажи ни какво мислиш за концепцията учене през целия живот?Смятам, че е хубаво и че на практика нямаме избор. 🙂 В интерес на истината – учим през целия си живот – когато си дете – се учиш да живееш; когато остареем – да оцеляваме. А от гледна точка на „знания“ – правилото важи в пълна сила. В последните години има някакво раздвижване – с интернет не е нужно да научаваш кое как – имаш готови отговори… което води до нещо друго. Но все пак мисля, че е в правилна и положителна посока.
Boris DelevБорис Делев е специалист с над 10 години опит в разработката на уеб съдържание. Има опит с PHP, MySQL, RubyOnRails, JavaScript, jQuery, Prototype, Ajax, SOAP, HTML5, CSS3. Работил е по проекти за едни от най-големите компании в България. От близо 5 години е технически директор на StudioX – компания специализирана в разработката на уеб съдържание.

Ако искате да научите повече за JavaScript, запишете се на 8 дневния ни Web Design Marathon и стартирайте кариерата си на front-end разработчик.

screen_marathonЗа повече информация относно обучения по JavaScript и сходни теми можете да ни потърсите на тел.: 02 4210040 или email: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *