Какво означава работата в облак за Мениджърите на проекти?

cloud_pmsНезависимо дали става въпрос за разработка на софтуер или инфраструктура, начинът, по който се изпълняват и доставят проекти обвързани с облачните технологии, се е променил достатъчно, за да се изисква малко по-различен подход към управлението на им.

Елементите при „облачните проекти“ са същите като при всеки друг проект, с тази разлика ,че реда на изпълнение е малко разбъркан, фокусът върху някои области е по-висок отколкото обикновено, а също така се появяват и допълнителни рискове.

Непрекъснатия достъп до „облачните ресурси“ разрешава някои проблеми,  като доставка и провизиране на ресурси, но за сметка на това се появяват много правни въпроси, за които трябва да се помисли предварително, с цел да не се окажат сериозна пречка при самото изпълнение на проекта.

Какво наистина означава работата в облак за Мениджърите на проекти?

  • Нови уеб-базирани тестови процеси
  • Уеб-базиран софтуер за управление на проекти
  • „Зелен“ проджект мениджмънт
  • По-малки разходи
  • Забележителна скалируемост
  • Лесен начин за споделяне на информация между членовете на екипа, клиенти и висш  мениджмънт.
  • По-голяма възможност отдалечено управление
  • Екипни срещи чрез уеб-базирани инструменти

Въпреки че, доставчиците се опитват да убедят клиентите си, колко близки са облачните технологии до досегашните им услуги, трябва да се знае, че разлики има и в много случаи разликите са големи. Повечето проджект мениджъри разполагат с основните умения да управляват “облачни“ проекти. Въпреки това много от тях нямат достатъчно познания за облачните технологии, за да могат да предвидят какво трябва да се направи и ще го управляват като всеки един проект.

Предвижване на активности нагоре

Възможността за достъп до ресурси по заявка открива интересни възможности за активностите, които обикновено са в долната част на веригата, да се издърпат напред. Тестването на „производствената платформа“, „сигурността“ , системите за фактуриране и предаването за експлоатация са дейности, които в облачните проекти се предвижват напред във веригата. В стандартните проекти те често се смятат за даденост.

Справяне с нови рискове.

С наличието на нови технологии и концепции се появяват и нови рискове. Рискове могат да се крият в самата платформа на доставчика, в повишаването на инженерните разходи и неспособността да се отговори на някои изисквания (латентност например). Проблемите също така могат и да не са от техническо естество. Пример за това са различните закони в държавите, в които ще се доставя съответния продукт или услуга.

New Horizons провежда въвеждащо обучение в сферата на облачните технологии.Курсът е подходящ за проектни мениджъри, на които им предстои да работят по такива проекти. Учебна програма на курса можете да разгледате от тук.

Всички обучение на тема „Управление на проекти“ можете да разгледате от тук.

За повече информация и записване потърсете консултант на New Horizons на тел.: 02 4210040 или e-mail: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *